2003. november 14.

2003. november 14., 01:00 , 148. szám

„Mikor azért elvette Jézus az ecetet, monda: Elvégeztetett! És lehajtván fejét, kibocsátá lelkét.” (János 19,30.)

Az „Elvégeztetett” szó azt jelenti, hogy Jézus Krisztusban beteljesedtek az ószövetségi ígéretek és próféciák, valamint a régi zsidó kultikus törvények. Ábeltől Krisztusig nagyon sok áldozat történt. Többek között a főpap évente egyszer belépett a kárpit mögé, a Szentek Szentjébe, hogy áldozatot mutasson be az egész népért. Itt meghintette vérrel az engesztelés fedelét és a bizonyság ládáját. Bizonyára nagyon sok emberben felmerült a kérdés, hogy vajon mikor lesz vége ennek a sok áldozatnak. És egyszer csak az idők teljességében eljött Jézus Krisztus, mint utolsó főpap, akinek nem volt díszes főpapi ruhája, drágakövekkel és kis csengőkkel díszítve. Akinek a keresztje az oltár volt, áldozat az ő teste és lelke. Aki így kiált a kereszten: „Elvégeztetett”, és amikor ezt kimondta, akkor beteljesedett az egész törvény. A világ leghatalmasabb szava ez: „Elvégeztetett”, ez a szó ugyanis azt jelenti, hogy Isten győzött a bűn és az ördög felett, és így neked is bűnbocsánatot és örök életet szerzett.

Két válasz lehetséges erre a Krisztus által kimondott szóra: vagy elfogadod, vagy elutasítod. Ha elutasítod, önmagad zárod ki Isten országából. Ha elfogadod, akkor örök életed van, de fontos, hogy tovább add mindazoknak, akik más módon akarnak megigazulni. Hirdetni kell azoknak, akik még ma is áldoznak valamilyen formában, a kétségbeesett, reménytelen embereknek is el kell mondani: „Elvégeztetett”, van tehát reménység és megtartás Krisztusban. Aztán hirdetni kell ezt az örömhírt minden olyan embernek, aki érzi bűnei terhét, mert a golgotai áldozat bűnbocsánatot és üdvösséget is jelent.

Fogadd hát el ezt a nagy lehetőséget, amit Isten ma is kínál neked, hogy ebben a szóban: „Elvégeztetett”, megtaláld életed értelmét és boldogságát.

Ámen.

Halász Dezső, nagymuzsalyi református lelkipásztor