Emlékét az egész egyház őrzi

Szent Márton-napi búcsú Munkácson

2003. november 14., 01:00 , 148. szám

A római katolikus egyház november 11-én méltatta Szent Márton ünnepnapját. Sokan zarándokoltak el a munkácsi székesegyházba, hogy együtt imádkozzanak a templom és az egyházmegye védőszentjének ünnepén. Az ünnepségen ugyancsak meg­emlékeztek a kárpátaljai papi misszió tizen­négy éves működéséről, valamint a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye fennállásának egyéves évfordulójáról.

Majnek Antal, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspöke a szentmise kezdetén magyar, ukrán és német nyelven köszöntötte a megjelent egyházi méltóságokat, köztük dr. Paskai László bíborost, Milan Sasikot, a Munkácsi Görög Katolikus Egyházmegye püspökét, valamint az egyházmegye papjait, szerzeteseit és a zarándokokat.

A Szentírásból vett olvasmányok és a szentlecke szlovák nyelven, az evangéliumi rész magyar és ukrán nyelven hangzott el.

Ünnepi szentbeszédében dr. Paskai László bíboros Szent Márton püspök alázatos életéről és irgalmas szeretetéről szólt az egybegyűlteknek. „Az ő emlékét, Jézus szeretetparancsának a teljesítését őrzi az egész egyház. A szeretetparancs több, mint emberi együttérzés vagy segítség. Krisztus szeretete sugárzik ezekből a cselekedetekből, ugyanúgy, mint Márton püspök egész életéből. Arra buzdítlak titeket, hogy ti is ilyen krisztusi szeretettel kövessétek Jézust, mint azt Szent Márton püspök tette.”

A szentmiseáldozatot dr. Pas­kai László, Mi­lan Sasik, Majnek Antal püspökök s a jelenlévő papok közösen mutatták be.

Bohán Béla beregszászi és Hidász Ferenc huszti plébánosok azt az időt idézték fel beszédükben, amikor 1988-ban először látogattak Kár­pátaljára Paskai Lászlóval, a Magyar Katolikus Egyház akkori vezetőjével.

A szentmise végén Majnek Antal püspök mondott köszönetet a bíboros úrnak ismételt látogatásáért, valamint azért, hogy együtt ünnepelt a munkácsi egyházmegyével. Az egyházi ünnep a pápai himnusz eléneklésével ért véget.

-lia-