Önálló község lesz Császlóc

Decemberben helyhatósági választásokat tartanak

2003. november 21., 01:00 , 149. szám

Múlt év márciusában az ungvári járási Császlóc lakói a parlamenti és helyhatósági választásokkal egy időben arról is döntöttek, hogy önálló tanácsú községgé alakuljon az eddig közigazgatásilag Kerek­nyéhez tartozó 710 lakosú falujuk.

Kérdésünkre, hogy mi indokolja a különválást, Roják Mária, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke elmondta: „ A Ceber János vezette kezdeményezők úgy gondolták, hogy szerencsésebb lenne, ha Csász­lóc magyar falu lévén önálló tanáccsal rendelkezne. Ráadásul településünk történelme során szinte mindig önálló közigazgatási egység volt, egészen az 1950-es évekig, amikor is összevonták a többségében ruszinok lakta Kerek­nyével. Fontos érv volt még az önállóvá válás mellett, hogy falunk határában sok vállalatnak van telephelye, melyek iparűzési adójából jelentős településfejlesztési célokat tudnánk megvalósítani, amennyiben önálló tanáccsal rendelkezünk.”

Mint a faluban elmondták, a helyi közösségnek – néhány hasonló helyzetű településsel ellentétben – nem voltak nézeteltérései a kereknyeiekkel, akik minden Császlóccal kapcsolatos kérdésben kikérték a falut képviselő tanácstagok véleményét. Ezzel együtt gyakorlatilag mindenki, így a helyi KMKSZ-alapszervezet is támogatta a különválást, mert az önálló tanács megvalósulásával a falu lakóinak régi vágya teljesül.

Ivan Vajda, Kereknye polgármestere a Kárpátaljának elmondta, a kereknyei tanács is elfogadja a császlóci lakosok döntését, és lehetőségeihez mérten segíti a különválás folyamatát.

A népszavazás óta az önállósodás kezdeményezői minden szükséges engedélyt és okmányt beszereztek, s december 14-re tűzték ki az időközi tanácsi választások időpontját.

B. Zs.