AIDS, a szörnyű kór

December 1. – az AIDS elleni harc világnapja

2003. november 28., 01:00 , 150. szám

A XX. – és most már a XXI. – század pestisének nevezett szörnyű betegség napjainkban is könyörtelenül szedi áldozatait.

Ukrajna az öreg kontinensen csak nagyon kevés dologban listavezető. Sajnos az egyik ilyen az AIDS terjedése, ami már-már járványszerű méreteket ölt. Amíg a kedves olvasó e sorokat átfutja, addig valószínűleg közel tucatnyi újabb HIV-fertőzött „csatlakozik” e szörnyű kórban szenvedők több ezres táborához.

A hivatalos számadatok szerint 2003 végén Ukrajnában mint­egy 60 ezer AIDS-es beteg él, ám a Nemzetközi Egészségügyi Szervezet (WHO) szakemberei szerint a valóságban a felnőtt lakosok közül minden századik ember HIV-fertőzött… Az áldozatait elsősorban a fiatalkorúak – 20–40 évesek – közül szedő kór leginkább az ország keleti és déli régióiban (Odessza, Dnyip­ro­petrovszk, Doneck, Mi­kolajiv megye és a Krím félsziget) „virágzik”, Kárpátalján viszonylag nem rossz a helyzet.

Az AIDS-ellenes megyei központ adatai szerint szűkebb pátriánkban jelenleg 84 HIV-fer­tőzöttet tartanak nyilván, akik között hat gyermek is van. Megyén belül Ung­­vá­ron, Munkácson és Husz­ton vannak a legtöbben, egyedül a Técsői járásban nem regisztráltak ez idáig HIV-fertőzöttet.

Jakab Lajos