Hamarosan átadják az új sebészeti osztályt

100 férőhellyel bővül a megyei gyermekkórház

2003. december 12., 01:00 , 152. szám

Immár tíz éve, hogy a Munkácsi Megyei Gyermekklinika és Kórház területén lerakták egy új épületrész alapkövét. Finanszírozási okokból az építkezés többször is abbamaradt, míg aztán ebben az évben a megyei költségvetés ismét jelentős összeget különített el a korszerű kórházépület befejezésére.

Az új épületre régóta nagy szüksége volna a kórháznak. Az utóbbi években számos új szakgyógyászati osztály nyílt az intézményben, a fekvőhelyek számának növelésére azonban mindeddig nem volt lehetőség.

Mint azt Jurij Kohan főorvostól megtudtuk, a tervek szerint január folyamán a háromszintes új épületbe költözik a sebészet, a traumatológia, az újszülött-reanimáció és az orr-fül-gégészet, ami összesen 100 új férőhelyet jelent. Ezekhez kapcsolódóan kialakítanak négy mű­tőt, egy központi sterilizációs részleget, valamint egy laboratóriumot és egy röntgenszobát is. Az alagsorban kap helyet a kórház egészét ellátó konyha.

Az építési költsé­geket eredetileg 3,8 millió hrivnyában ha­tá­rozták meg, ami később 5,4 millió hrivnyára módosult. A legújabb kalkuláció szerint a beruházás összköltsége eléri a nyolc­millió hrivnyát. A belsőépítészeti berendezésekre (konyha- és vizesblokk-felszerelésre) további egymillió hrivnyát irányzott elő a költségvetés. Külföldi jótékonysági szervezetek segítségével valamennyi betegszobába új ágyak kerülnek, az új műtőasztalokat viszont önerőből vásárolja a kórház.

– Az ideális az lenne, ha az új kórház minden gyógyászati felszerelése és egyéb berendezése vadonatúj lenne, ám lehetőségeink korlátozottak, így egyelőre annak is nagyon örülnénk, ha végre beköltözhetővé válna az épület – mondja Kohan doktor.

-farkas-