Vita egy ingatlan körül

Bátyú tiltakozik

2003. december 12., 01:00 , 152. szám
Az egykori körzeti kórház épülete

Bátyúban az elmúlt napokban éles vita bontakozott ki amiatt, hogy a nagyközségben harmadik éve működő, a fiatalkorúak egészségügyi- szociális rehabilitációjára létrehozott központot esetleg átköltöztetnék a faluszélről az egykori körzeti kórháznak a község központjában álló, elhagyatott épületébe.

A helyzetet bonyolítja, hogy a községi tanács felvetése alapján ugyanezen épület átadását kérvényezte a nagyközség tanácsától a helyi református gyülekezet is, mégpedig az 1944-ben államosított helyi egyházi ingatlanok fejében. Az indulatok azt követően izzottak fel, hogy a Bátyúi Községi Tanács november 14-i ülésén a tanácsi képviselők 9:7 arányban a rehabilitációs központ javára döntöttek az épületátadás kérdésében.

„Bátyúban anno három egyházi tulajdonú épület volt, ám a rendszerváltást követően csak a parókiát kapta vissza a helyi református egyház, mivel a másik kettőt privatizálták, és jelenleg magánszemélyek tulajdona. A parókiaépület is romos állapotú, így a most igényelt egykori kórházépületben szerettük volna kialakítani a lelkészlakot és létrehozni a gyülekezet jótékonysági alapon működő öregek otthonát” – nyilatkozta lapunknak Szántó János helyi református lelkész.

A szóban forgó rehabilitációs központ igazgatónője, Katerina Jacik kérdésünkre elmondta: „Intézményünk harmadik éve működik Bátyúban. Nem mi kezdeményeztük a költözést, jól megvolnánk jelenlegi helyünkön, a saját munkánkkal felújított, rendbe hozott kastélyépületben. Ám ha van állami pénz egy egyébként semmire sem használt középület felújítására, nem értem, miért vetnek gátat ennek a lehetőségnek. Eddig senkit sem zavart az intézményünk, most viszont mind a község, mind az általunk korábban befogadott gyermekmenhely ellenünk fordult. Ha helyhiány miatt bezárják a központot, 33 dolgozónk kerül az utcára”.

A szóban forgó tanácsülést követően a nemmel szavazó tanácsi képviselők aláírás-gyűjtési akcióba kezdtek, mely során 770 bátyúi lakos támogatta, hogy a képviselőtestület tárgyalja újra az épületátadás kérdését a következő tanácsi ülésen. A községben működő négy civil szervezet is hasonló tartalmú közös beadvánnyal fordult a tanácshoz.

„Amikor annak idején egyik napról a másikra bezárták a körzeti kórházat, senkit nem érdekelt az utcára került orvosok, ápolók, a személyzet sorsa. Három éve ugyancsak a község közvéleményé­nek megkérdezése nélkül hozták létre előbb az alkohol- és kábítószerfüggő fiatalkorúak rehabilitációs központját, majd a megye egész területéről begyűjtött csellengő gyerekek és fiatalok menhelyét” – emlékeztet Szántó Edit, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) helyi alapszervezetének elnöke. – „Egyrészt, az épületnek, amelybe most átköltözne a rehabilitációs központ, nincs udvara, ahol a gondozott gyerekek levegőzhetnének, másrészt, szomszédságában található a középiskola és a művészeti iskola. Eddig is előfordult, hogy a központból, a menhelyről kijáró fiatalok belekötöttek a helyi gyerekekbe, pénzt követeltek tőlük, illetve zavarták a rendezvényeket. Ezért kategorikusan tiltakozunk az ellen, hogy a község főutcájára telepítsék a rehabilitációs központot” – tolmácsolja a település közvéleményének álláspontját az alapszervezeti elnök.

Látva a tanácsi döntést kísérő közösségi reakciót, Beregszászi Ferenc polgármester indokoltnak tartotta, hogy a kérdést ismét megvitassa a tanács. Jelenleg egy bizottság igyekszik objektíven mérlegelni a helyzetet és tájékoztatni a tanácstagokat, hogy azok felelősségteljesen hozhassák meg végleges döntésüket. A tanács következő ülésére várhatóan december 16-át követően kerül majd sor, amikor ismét napirenden szerepel majd a kórházépület további sorsának kérdése.

Ugyanakkor a IV. összehívású megyei tanács e heti ülésének napirendjében már szerepelt annak a határozattervezetnek az elfogadása, amely a Bátyúi Községi Tanács novemberi döntése alapján elrendelné a Vasút utca 25. szám alatti kórházépület átadását a rehabilitációs központ céljaira. Mint Brenzovics László megyei tanácsi képviselő, a KMKSZ alelnöke lapunknak elmondta, az oktatási és kulturális bizottságnak a megyei tanács ülését megelőző tanácskozásán kérte képviselőtársait, hogy a kérdés kapcsán Bátyúban felmerült aggályok miatt a tanács halassza el a döntéshozatalt mindaddig, míg a település önkormányzata ismételten meg nem vitatja az ügyet.

-farkas-