Ismét bevonhatják a sza­bály­­sértők jogosítványát

Nőtt a közlekedési balesetek száma Kárpátalján

2003. december 19., 01:00 , 153. szám

2003-ban 11 hónap alatt 668 közlekedési baleset történt Kárpátalján, melyek során 132 ember életét vesztette, 736-an szenvedtek különböző súlyosságú sérüléseket. A múlt év azonos időszakához képest növekedett a balesetek száma, viszont csökkent a halálos áldozatoké és a sérülteké.

Volodimir Alentjev, a megyei közlekedésrendészet sajtószolgálatának vezetője a Kárpátaljának elmondta, az idei balesetek jelentős része – szám szerint 277 – a gyalogosok figyelmetlensége miatt történt. 95 esetben gázoltak el kerékpárost, 81 baleset ittas vezetés miatt következett be.

A balesetek számának csökkentése érdekében a megyei köz­le­ke­désrendészet számos akciót hirdetett meg. Jelenleg is tart a Biztonsági öv elnevezésű akció, miután sok esetben szenvednek sérülést amiatt, hogy nem csatolják be a biztonsági övet, holott az a passzív biztonság egyik fontos alkotóeleme.

Az aggasztó országos baleseti statisztika miatt (az év tizenegy hónapja során 5579 személy vesztette életét közlekedési balesetekben, a halálos kimenetelű esetek száma 6, a személyi sérüléssel járóké 11 százalékkal, a közlekedési balesetek száma pedig ös­szes­ségében 9 százalékkal növekedett) október 22-től érvénybe lépett a belügyminisztérium állami közlekedésrendészeti részlegének rendelete, melynek értelmében a közlekedés­ren­dészet ismét bevonhatja a szabálysértő gépkocsivezetők jogosítványát. Volo­di­mir Alentjev szavai szerint a balesetek számának növekedése mellett az indokolta az intézkedést, hogy a közlekedési balesetek, illetve az egyéb szabálysértések több mint 40 százalékának esetében a vétkes gépkocsivezetők nem jelentek meg ügyük bírósági tárgyalásán, illetve nem fizették ki a kirótt pénzbüntetést. A rendelet értelmében így most közlekedési szabálysértés esetén a közle­kedés­rendé­szet bevonja a szabálysértő jogosítványát, melyet az illető csak a bírósági tárgyalás lefolytatását és a büntetés letöltését vagy a bírság kifizetését követően kap vissza. Alentjev véleménye szerint a gépkocsivezetők ezáltal érdekeltté válnak abban, hogy minél előbb eleget tegyenek a bírósági idézésnek, befizessék a kiszabott pénzbüntetést. Igaz, a bíróságokra háruló hatalmas megterhelés miatt előfordul, hogy hetekig kell várni a per lefolytatására.

Volodimir Alentjev tájékoztatása szerint az elmúlt néhány hétben máris több mint 3 ezer esetben vonták be a szabálysértők jogosítványát. Ugyanakkor még el kell telnie egy bizonyos időnek ahhoz, hogy nyilvánvalóvá váljék, beváltotta-e az intézkedés a hozzá fűzött reményeket, avagy sem.

Baráth József