Itt a síszezon, „nyaraljunk”!

Több szolgáltatás, magasabb árak

2003. december 19., 01:00 , 153. szám

Ebben az évben közel egytucatnyi új minihotel, -motel, vendéglő, üdülőegység nyitotta meg kapuit a téli Kárpátok szépségeire kíváncsi pihenőközönség előtt. A magánszektor továbbra is, sőt egyre inkább „jó üzletnek” tartja a síturizmust.

A megyei turisztikai és üdültetési főosztály adatai szerint Kárpátalján 70 vállalkozásnak van turisztikai tevékenységre jogosító licenziója (hatósági engedélye), melyek közül jelenleg 55 működik. Az elmúlt évben megyeszerte közel nyolcvanezren vettek igénybe valamilyen turisztikai szolgáltatást – egyharmad részt külföldi vendégek, illetve külföldre utazók, 2/3-részt Kárpátalján gyógyüdülők, pihenők – a növekedés összességében 22-23%-os – tájékoztatta lapunkat Natalia Saban, a megyei turisztikai főosztály helyettes vezetője.

– Mind a turisták összlétszáma, mind a nekik nyújtott szolgáltatások értéke, valamint az ágazatban foglalkoztatottak száma stabilan növekszik. Persze közel sincs még minden úgy, ahogy szeretnénk, az azonban elmondható, hogy jó úton halad a turizmusnak húzóágazattá való fejlesztése – vélekedik a szakember.

Az infrastruktúrát illetően egy fontos előrelépés történt. Nevezetesen, hogy a Rahói járásban idén kijavították a Kőrösmezőről a Dragobrat szerpentinjéig vezető rövidebb, 9 kilométeres útszakaszt. A szakemberek azt ígérik, hogy a hóviszonyoktól függően, mostantól az elsőkerék-meghajtású kisebb személygépkocsik is fel tudnak majd „kapaszkodni” a meredek hegyi úton.

A Nagybereznai járásban a Kraszija hegy oldalán kialakított síterep a legkedveltebb. Ide sokan érkeznek vonattal, számukra a vasút idén is pluszkocsikat biztosít a hétvégi, illetve munkaszüneti napokon.

A munkácsi járási Szinyák üdülőtelep viszont nem nyerte el az idei téli iskolásolimpia rendezési jogát, így a beharangozottakkal ellentétben az első, ide ígért kárpátaljai hóágyú sem kerül beüzemelésre.

A megye síterepein 56 felvonó van, ezek közül negyven működik. Ahol van üzemképes felvonó, ott általában sífelszerelés is bérelhető. Helyenként egészen bő a kínálat, a legtöbb esetben azonban elő kell jegyezni a jobb minőségű síléceket, felszereléseket. A sílécek, síbakancsok napi bérleti díja márkától függően 20-40-60 hr; szánkó, ródli 10-15 hrivnyáért bérelhető.

Az idei síszezonra három telepen négy új felvonót helyeztek üzembe: egy 1200 méter hosszúságút a Pilipec sítelep térségében, egy 900 méterest a Dragobraton, továbbá két 400-400 méterest a Munkácsi járás egy-egy üdülőtelepén.

A felvonók jellemzően 8 és 17 óra között működnek, helyenként 1-1,5 órás ebédszünettel. A felvonók egyszeri igénybevételének ára hosszuktól függően 2-5-7-10 hr (ünnep- és munkaszüneti napokon rendszerint magasabb a tarifa), a napi bérlet 35-55, az ötnapos bérlet 70-100 hrivnyába kerül. Az egyéni síoktatás ára óránként 5-10 hrivnya.

Felfutó ágban van a sítúrázás. A kisebb csoportok számára egyre több képzett vezető áll rendelkezésre. Ennek a „műfajnak” az az előnye, hogy nem igényel kialakított pályát, felvonót. Az extrém sportok kedvelői immár autós hegyi túlélő túrákon is kipróbálhatják magukat és autójukat (érdeklődni a Buszol-Voyage utazási irodánál lehet). Ugyancsak népszerű helyi „specialitás” lett mára a lovaglás, illetve a szánfogatos kirándulás. Egy 4-5 férőhelyes szán bérleti díja 50-70 hr/két óra.

Aki nem valamely turistaközpont előjegyzett vendégeként kíván a Kárpátokban pihenni, sportolni, az számítson arra az általános „jelenségre”, hogy szezonban a telepek térségében minden „feláras”, legyen szó akár parkolásról, autóőrzésről és -vontatásról vagy akár internethasználatról.

- farkas -