Jézus, neved oly csodálatos!

2003. december 19., 01:00 , 153. szám

Jézus születéséről nagyon röviden beszél Máté evangélista: Amikor Jézus megszületett a júdeai Betlehemben Heródes király idejében, íme, bölcsek érkeztek napkeletről Jeruzsálembe, és ezt kérdezték: „Hol van a zsidók királya, aki most született? Mert láttuk az ő csillagát, amikor feltűnt, és eljöttünk, hogy imádjuk őt.”

Egyszerű kijelentés, a gyermek is megértheti, mégis kétezer éve vitatkoznak a nagyokosok afelett, mi is történt akkor. A Jézusban hívők tudják, hogy Isten szeretetének jele a karácsony, enélkül nem lenne üdvösségünk, nem lenne örömünk és békességünk. Pásztorok és bölcsek keresik, és megtalálván imádják őt, de Heródes mindent megtesz azért, hogy eltörölje Jézus királyi uralmát. A sötétség erőinek minden ellenállása hiábavalónak bizonyult. Hiába irtottak ki sok gyermeket Betlehemben és környékén, hiába üldözték az őskeresztyéneket, hiába volt az inkvizíció, az ellenreformáció, hiába mészárolták le a hugenottákat Szent Bertalan éjszakáján, hiába volt a kommunista terror, Jézus uralmának növekedését nem tudták megakadályozni.

Csak annak van igazi karácsonya, aki őszin­tén keresi Jézust. A Jézus neve azt jelenti: SZABADÍTÓ. Azért született meg emberi testben, hogy mint Istennek Báránya elvegye a világ bűneit.

Jézus király, de az ő országa nem e világból való. A Jézusban hívők nemcsak odáig jutnak el, hogy „kell ott fent egy ország…”, hanem tudják, hogy van egy ország, a mennyeknek országa, ahol Jézus él és uralkodik, ahol szeretet és béke van, ahol nincs halál, nincs fájdalom és könnyhullatás.

Ezen a karácsonyon hadd szülessen meg sokak szívében Jézus, hogy örökre bennünk maradjon, mi pedig az övéi lehessünk.

Istentől megáldott karácsonyi ünnepeket és Boldog Újévet kívánok minden olvasónak!

Horkay László, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke