Elõnyben a „marsrutkák”?

Dinamikusan fejlődik a személyszállítási piac

2003. december 26., 01:00 , 154. szám

A kilencvenes évek közepén nagy újdonság volt az első mikrobuszok megjelenése a helyközi személyszállításban. Az utóbbi években jelentősen nőtt közútjainkon az úgynevezett „mars­rut­kák”, azaz utasszállító kisbuszok száma, s egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a közúti személyszállítás tortájából.

Olekszij Lju­barec, a megyei autóközlekedési fõosztály vezetõje a Kárpátaljának elmondta, a megyében stabilizálódott a személy- és teherszállítási piac, amit a magas mutatók is igazolnak: az idei év elsõ tíz hónapjában a múlt év azonos idõszakához képest a teherszállítás volumene 156,9, a személyszállításé pedig 106 százalékkal nõtt. Ezen belül is elsõsorban a magánvállalkozóknál növekednek a személyszállítási mutatók: idén 8868,3 ezer utas vette igénybe a szolgáltatásaikat, ami az összmennyiség 30,9 százalékát teszi ki. Jelenleg a személyszállítási piacon Kárpátalján 412 vállalkozó tevékenykedik, többek között 61 vállalkozás és 351 jogi személy, amelyek összesen 1296 autóbuszt üzemeltetnek. A növekedést jellemzi, hogy a 2000-tõl máig terjedõ idõszakban több mint 400 autóbuszt vásároltak a kárpátaljai vállalkozók.

Az utóbbi idõben ugyanakkor a hivatalosan bejegyzett „marsrutkák” mellett megszaporodtak a feketén mûködõk, melyeknek tulajdonosai nem rendelkeznek hivatalos engedélyekkel. Pedig a szükséges okmány, azaz licenc beszerzése viszonylag egyszerû, gyors, s kiadásának díja sem mondható magasnak, mindössze 340 hriv­nya. A fõosztály munkatársai és a közlekedés­rendészet által a harmadik negyedévben végzett ellenõrzések során összesen 11390 hrivnya pénzbüntetést róttak ki, elsõsorban a licenccel nem rendelkezõ fuvarozókra.

Mint Olekszij Ljuba­rec leszögezi, a fõosztály politikájának alapja, hogy a szállítmányozási piac valamennyi szereplõje egyenlõ feltételek mellett mûködhessen, s ne legyenek nehézségei a piacra jutással.

Baráth József