Karantén az iskolában

Nagydobrony: 3 hónap alatt 7 sárgaságos megbetegedés

2003. december 26., 01:00 , 154. szám

Tekintettel a közelgő karácsonyra, nemrég a tervezett ünnepi rendezvények iránt érdeklődtünk a Nagy­dob­ronyi Kö­zép­is­ko­lában. Meglepetésünkre azt a választ kaptuk, hogy az iskolában idén elmarad a hagyományos fenyős ün­nep­lés, mivel az intézmény december végéig „karanténban” van.

Ennek oka, hogy szeptember–november folyamán több tanulónál vírusos májgyulladásra utaló tüneteket észleltek. Közülük néhányan Hepatitisz A megbetegedéssel kórházba kerültek. Összesen hét gyermekrõl van szó: egy-egy 1., 4., 5., 8., 10.-es, illetve két 11. osztályos tanuló betegedett meg.

A csapi székhelyû járási köztisztasági és közegészségügyi hivatalban (KÖJÁL) érdeklõdésünkre elmondták, valóban elõfordultak megbetegedések a nagy­­dobronyi iskolában, ám izolált, egyedi esetekrõl van szó, így járvány veszélye nem áll fenn. A helyi egészségügyi illetékesek valamennyi megbetegedést jelentették a KÖJÁL-nak, melynek munkatársai mind­an­nyiszor megtették a szükséges lépéseket, azaz fertõtlenítették az iskolai osztálytermeket, s rendelkezésük értelmében az utolsó megbetegedéstõl számított 35. napig minden évfolyam csak a maga osztálytermében tanulhat (nem mûködhet a kabinetrendszer), illetve az iskolában tilos közösségi rendezvényt tartani.

Mint ismeretes, a hepatitisz a máj gyulladásos betegsége. Általában vírusos, de bakteriális fertõzés is okozhatja, s lehet allergiás eredetû is. A Hepatitisz A rendszerint a széklettel fertõzött vízzel vagy táplálékkal terjed. Tünetei általában rövid idõn belül, a fertõzés után 20-40 nappal jelentkeznek. A vírusos májgyulladás heveny tünetekkel járó idõszaka néhány naptól néhány hétig tart, ezt 1-3 hétig tartó, sárgasággal járó szakasz követi. A lábadozás rendszerint több hónapot vesz igénybe.

A KÖJÁL szakemberei kizárták annak lehetõségét, hogy a gyerekek az iskolában fertõzõdtek volna meg. A megbetegedésekért, szerintük, az iskolán kívül fogyasztott táplálék a felelõs.

Arra vonatkozóan, hogy az érintett családokban fordultak-e elõ további májgyulladásos meg­bete­ge­dések, sem a községi ambulancia, sem a helyi kórház vezetõje nem adott információt.

Mint azt Kántor Józseftõl, az iskola igazgatójától megtudtuk, néhány évvel korábban a községben már volt egy komolyabb hepatitiszjárvány, amikor az iskolában is hosszabb kényszerszünetet rendeltek el.

F. K.–P. Zs.