Ahol télen van nyár

Új megrendelők a Salpetnél

2004. január 2., 09:00 , 155. szám

A tiszapéterfalvai Sal­pet cipőgyár egyik fő német megrendelője 2003-ban fel­számolta magyarországi telephelyét és az ugo­csai céggel sem kötött új szerződést. A multinacionális cégek sokat emle­getett ma­gyarországi „kivonulása” tehát nálunk sem múlt el nyomtalanul. Arról, hogy sikerült-e új meg­rendelőket szereznie, illetve van-e, lesz-e munkája a Sal­pet­nek, Virág Lászlót, a cég igaz­gatóját kérdeztük.

– A Marc „távozása” némileg minket is visszavetett. A szerencsének, illetve a nem kis utánajárásnak köszönhetően azon­ban má­ra sikerült két új megrendelőt találnunk: a Ri­costa és a Josef Seibel né­met cipőgyártó vál­­lalatokat. Az előb­binek Ra­mo­csa­há­zán, az utób­binak Csen­ger­­ben van nagyobb telephelye, ahová mi is bedolgozunk. A vál­tás persze nem volt egyszerű. A cipőgyártás szigorúan szezonfüggő, a termelést félévenként „át kell állítani” a téli cipőről a nyárira és fordítva. A megrendelői váltás miatt 2003-ban több ilyen termelési átállásra került sor, ami természetszerűen vis­sza­vetette a felfutást, a normális mun­kaütemet.

– „Megúszták” a váltást munkaerő-leépítés nélkül?

– Igen, sőt az új megrendelések révén közel 20 fővel gyarapodott a foglalkoztatottak száma. Ráadásul voltak, akik időközben szülési szabadságra mentek, ami további üresedést jelentett. Jelenleg Verbőcről és a környékbeli településekről is van közel harminc munkásunk, akiket a cég szállít naponta munkába, majd haza.

– Mit gyártanak jelenleg a Salpet-gépsorok?

– Nálunk most van „nyár”, így leginkább szandálokat, főleg női nyári lábbelit. A trendet illetően a barna a domináns szín és annak árnyalatai, valamint a sötétkék, a fekete és a bordó. A cipőfelsőrész jellemzően egyszínű, egyes modellek valamilyen apró, varrott mintával díszítettek. Eltűntek a vékony pántok, viszont ismét divat a teletalp.

-nagy-