„Az Isten áldása térüljön magukra!”

XIII. Nemzetközi Betlehemes Találkozó

2004. január 2., 09:00 , 155. szám

A Magyar Művelődési Intézet szervezésében idén is megrendezték Budapesten a Nemzetközi Betlehemes Találkozót. A karácsony előtti napokban az eseménynek a Millenáris Park adott otthont.

A tizenharmadik alkalommal sorra kerülő találkozót idén először nagyszabású néprajzi konferencia vezette be „Szabad-e bejönni ide betlehemmel?” címmel a Magyar Művelődési Intézetben. A kétnapos szakmai fórumon számos neves néprajzkutató szakember, többek között Lanczendorfer Zsuzsanna, Karácsony Molnár Erika, Tátrai Zsuzsa, Szacsvay Éva, Szász Zsolt, Voigt Vilmos, Hoppál Mihály, Tömöry Márta vett részt. Geszti Zsófia és Pákay Viktória például a tiszabökényi egyházbetlehemről tartott előadást.

A tulajdonképpeni betlehemes találkozón azután harmincnál is több anyaországi és határon túli hagyományőrző csoport mutatkozott be a Millenáris Fogadóban és a Néprajzi Múzeumban. A Magyar Művelődési Intézet meghívására a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség szervezésében vidékünket idén is a Kárpátaljai Magyar Betlehemes Találkozó győztesei képviselték a rangos fesztiválon.

A nagymuzsalyi színjátszó stúdió tagjai viski betlehemes játékot adtak elő (csoportvezető Gergely Éva), a „rangidős” esze­nyiek hagyományos pásztorjátékkal léptek fel (Bakura Sándor és Tótin Mária), a salánkiak (Kész Rita) saját gyűjtésű betlehemes játékukat pedig a fő helyszínek mellett az Angyalföldi Vásáron is bemutatták.

A betlehemesek produkcióit a nézők és a fellépők mellett számos néprajzkutató is figyelemmel kísérte. A helyszíneken színes kézműves kirakodóvásár, a Fogadóban játékház is várta az érdeklődőket.

Popovics Zsuzsanna