A báli ruha készen, bérelve, varratva is mutatós

Itt a báli szezon!

2004. január 2., 09:00 , 155. szám

Újra eljött a gólyabálok, a szalagavatók, a szilveszteri és farsangi mulatságok ideje, amikor a hölgyeknek illendő báli ruhát, de legalábbis nagyestélyit, a férfiaknak pedig elegáns öltönyt, netán szmokingot ölteniük. Az alábbiakban az alkalmi öltözékek aktuális piacát, kínálatát, árszintjét igyekszünk bemutatni.

Tapasztalataink szerint télidőben a legnagyobb üzletházakban is csekély a kínálat klasszikus női báli ruhából, és az estélyikből is csak a tavaszi idényből visszamaradt néhány ruha árválkodik a vállfákon. Néhány, kimondottan alkalmi öltözékre szakosodott kereskedőnél november-december hónapokban is találtunk pár tucat minőségi nagyestélyit, igaz, meglehetősen szerény méretválasztékban. A legtöbb ruha 40-42-es méretig kapható, a teltebb hölgyek azonban legfeljebb egy-két modell közül „választhatnak”.

Ha van elég pénzünk, érdemes felkeresni egy jó szabót és a magunk választotta, vásárolta ruhaanyagból méretre varratni ruhánkat. Ez lehet saját tervezésű vagy valamely divatlapból „lekoppintott” modell. A méteráruüzletekben, mint minden egyéb anyagból, a kimondottan alkalmi ruháknak szánt textilekből is bőséges a választék. Áruk azonban meglehetősen borsos. A tüll, fátyol, vékony selyem, sifon, muszlin ára méterenként 45-60 hrivnya, a vastag selyem, ballon-selyem, finombársony, továbbá ezüst vagy aranyszállal átszőtt, szép tartású textilek métere 70-95-120 hrivnyába is belekerülhet.

Jó tudni, hogy egy klasszikus szabású báli ruha dús felsőszoknyája akár öt-hat méter anyagot is „felvehet”, míg a többrétegű, tüll vagy fátyol alsószoknya ennek a dupláját.

Ha anyag tekintetében 300-600 hrivnyából sikerül „kijönnünk”, a varratásért számított 150-200 hrivnya már nem is tűnik olyan soknak.

Kimondottan báliruha-keresőben érdemes betérni az esküvői­ruha-szalonokba. Némely belvárosi „manufaktúrában” 40-50 ruhakölteményt is találtunk, bőséges szín- és kelmeválasztékban. A rendszerint azonos fazont – testhez álló, ujjatlan felsőrész, derékban elvágott, dús, loknis szoknya – jól ellensúlyozzák a dekoratív díszítések és változatos kelmék. Eme, kis túlzással „egyedi” modellek Munkácson viszonylag olcsók: 270-360 hrivnya közötti áron kaphatók. Nem ritka azonban a 600-700 hrivnyát érő ruha sem, ezek részben drága kelmékből készülnek, részben kidolgozásuk is aprólékosabb, finomabb.

A ruhaszalonokban újabban egyre bőségesebb a bérelhető ruhák kínálata. A megyeszékhelyen megtudtuk, hogy egyre több hölgy itt „adja le” megunt alkalmi ruháját és rendel helyette újat. A bérruhákra is jellemző azonban a szűkös méretválaszték, így ezek között is rendszerint csak a filigrán, vékony testalkatú hölgyek találnak alkalmasat. Ungváron 100-200 hriv­nyába kerül a 24 órára szóló ruhabérlet, míg Beregszászban ugyanez 200-350 hrivnya. Ugyanitt kész báli ruhát is csak 500-600 hriv­nyáért találtunk.

Nehéz a konkrét színtrend körülírása az idei esztendőre. Mind világos, mind sötét színekből bőséges a választék, bár jellemzően inkább a meleg árnyalatok dominálnak. Ha az estélyi ruhák között továbbra is a fekete, illetve a sötét színek a nyerők, a fiatal korosztálynak szánt báli ruhák már inkább világosak (sárga, kék, lila, zöld), de ezek között is akad néhány sötétlila, bordó, mélykék színkompozíció.

„Legutóbb, amikor esküvőre készültünk, a férjemet negyedóra alatt sikerült tetőtől talpig felöltöztetni, ma­gamra viszont három nap kutakodás után is csak egy nadrágkosztümöt találtam” – panaszolja egyik hölgyismerősöm.

Van benne némi igazság. A legtöbb férfiruházati üzletben úgy fogad az eladó, hogy a nadrágok, zakók és öltönyök többsége minden méretben kapható. Ez azért jócskán megkönnyíti a vásárlást. Ha már báli öltözetről van szó, kimondottan fekete és sötét színű öltönyöket kerestünk. Egy vékony anyagú, háromrészes, alkalmi fekete öltöny általában 500-600 hriv­nyába kerül. Az ennél olcsóbb öltönyök rendszerint durvább szövésűek, mindennapos használatra készülnek.

Ungváron a legelegánsabb belvárosi divatházak kínálatában a „legolcsóbb” alkalmi öltöny ára 1700 hrivnyánál kezdődik, míg az olasz, francia eredetű egyedi öltönyök ára két-három ezer hrivnya is lehet.

A közepes minőséget képviselő ingek értéke 40-50 hr, a kimondottan finom anyagú, alkalmi, rendszerint fehér ingek 75-100-130 hrivnyába kerülnek. Nyakkendő 15-25, márkás csokornyakkendő 35-40 hrivnyáért vásárolható.

Végezetül essék néhány szó a kellékekről. Alkalmi női táskát 45-75-105 hrivnya értékben találtunk. Ezek rendszerint fényes bársony, illetve finom selyemborításúak, esetleg gazdagon flitterezettek. Az ún. üvegszálas, necc, illetve mintás harisnyák/harisnyanadrágok értéke 20-30 hr között mozog. Újra divat a selyemsál, ebből egy közepes méretű 45-50 hrivnyába kerül, az uszályszerű azonban ennek a dupláját éri.

A cipőválasztékot illetően a hölgyek „húzzák a rövidebbet”. Télen ugyanis minimális a női alkalmi cipők kínálata, míg férficipőből üzletenként akár több tucat is akad. A cipőárak terén viszont éppenhogy a gyengébbik nem képviselői járnak jobban. Tűsarkú, pántos, gyöngy­­berakásos, flitteres, selyemborítású alkalmi női cipőt 100-200 hrivnyáért láttunk (érdekes, hogy zömmel csak világos színben), míg a bőr/bőrutánzatú könnyű férficipők alsó árszintje 300-400 hrivnya között mozog.

Egy bálozni készülő párnak tehát összességében minimum ezer-ezerötszáz hrivnyát kell szá­n­nia alkalmi toalettjére, de ennek a duplája is elkölthető az egyetlen estére szóló ruhára, öltönyre, sálra, cipőre…

Popovics Zsuzsanna