Bolyai-est Aknaszlatinán

2004. január 2., 09:00 , 155. szám

Hagyományosan ebben az évben is megemlékeztünk iskolánk névadójáról, Bolyai Jánosról, születésének 201. évfordulója alkalmából.

Iskolánk felsős diákjai december 12-én délután közel háromórás műsort szerveztek. A négy csapat (Szögfelező, Lépték, Húr, Paralelepipedon) bemutatkozó verset írt, kitűzőt készített, faliújságot szerkesztett. Nagy sikert aratott a matek-activity, amely során a résztvevők ezúttal játszi könnyedséggel „mutogatták el” a kitalálandó matematikai tételeket, axiómákat.

A tanároktól ebben az évben azt a feladatot kaptuk, hogy az internet segítségével vegyük fel a kapcsolatot néhány, ugyancsak Bolyai János nevét viselő iskolával. Nagy meglepetésünkre, a vetélkedőn megtudtuk, hogy néhány iskolától visszajelzés érkezett. A barátság első lépéseit tehát megtettük és a jövőben is ápoljuk majd a kapcsolatot.

Az est fénypontja a matematikai mesék színpadi bemutatása volt. A csodálatos díszletek, fordulatos történetek mellett a tanári zsűrit a színészi tehetség is lenyűgözte, így ebben a fordulóban valamennyi csapat maximális pontszámot kapott. Eztán négy nyelven: magyarul, szlovénül, angolul és japánul is előadtuk Babits Mihály Bolyai című versét. A szoros küzdelem végeredményét a logikai feladatok döntötték el.

Vesztes nem volt, mindenki nagyszerűen szórakozott. Bebizonyosodott: a „száraznak” tartott matematikába is lehet életet vinni. Úgy érezzük, méltók vagyunk a Bolyai névhez.

Falticskó Henrietta, 10. osztály