A fenyők fele a hágón túlról „érkezik”

„Import” karácsonyfák

2004. január 2., 09:00 , 155. szám

A karácsonyi ünnepkör egyik legjellegzetesebb szim­bóluma a díszbe „öltözött” karácsonyfa. Magyar­országon két héttel az ünnepek előtt már javában folyt a fenyővásár, míg Kárpátalján hivatalosan december 20-án vette kezdetét a fenyők értékesítése.

A városokban ezt megelőzően nem is igen lehetett fenyőárusokat látni, ám a falvakban itt is, ott is megjelent egy-egy fenyővel rakott teherautó vagy utánfutó.

A megyei állami közigazgatási hivatal erdőgazdasági főosztályán megtudtuk, a megyei állami erdőgazdaságokban ezen a télen 48 260 karácsonyfának való fenyő került kivágásra (tavaly 46 950). Nem hivatalos becs­lések szerint ugyanakkor Kárpátalján mintegy 100 000-re tehető az évente eladásra kínált fenyők száma, amiből viszont az következik, hogy a fák fele a megye határain túlról érkezik Kár­pátaljára, egy részük pedig továbbra is az illegális favágók révén jut el a vásárlókhoz. Ezt látszik igazolni az is, hogy december közepétől január első hetével bezárólag, a hágón túlról érkező személyvonatok va­gon­­jainak peron­ján több száz összekötözött fenyő „érkezik” Szolyvára, Munkácsra, Ungvárra.

A fenyők nagykereskedelmi ára idén egy méter alatti magasságnál 3 hr, 1-1,5 m között 4 hr, 1,5-2 m között 6 hr volt. A piacokon az esetek többségében ennél persze jóval drágábban „mérték” a karácsonyfának valót. Mutatós, tartós fenyőt ezúttal sem lehetett 20-30 hrivnyánál olcsóbban kapni, az egyszerűbb fenyőfajtákért 5-12-15 hrivnyát kellett fizetni.

Az alkalmi fenyőárusok zöm­mel valamely Lem­berg megyei járásból „utaz­tatták” Kárpátaljára a karácsonyfának valót. Mint mond­ják, ez sem könnyű kenyér. A „feketézők” mindenkinek fizetnek: vonatkalauznak, taxisnak, ellenőrnek stb. Ennek ellenére tőlük mégis rendszerint olcsóbban volt vásárolható az illatos tűlevelű. Az engedély nélküli faárusítóknál nagy a „lebukás veszélye” – az ön­kényesen ki­vágott fákért darabonként 50, de akár több száz hrivnya bír­ság is kiszabható a kivágási területtől füg­gően –, azonban a remélt anyagi haszon sem lebecsülendő. S amíg így van, vélhetően mindig lesznek, akik vállalják a kockázatot.

Az élő fenyőkkel szemben egyre több üzlet kínál megvételre műfenyőt. Áruk meglehetősen borsos, mérettől függően 30-50-70-130 hrivnya között mozog, ám akad 400-ért is. Ennyi pénzért akár illatozhatnának is, mondhatná joggal az olvasó, ám aki szereti az igazi, fenyős „kará­csony­il­la­tot”, annak egyelőre be kell érnie a hagyományos, „lábon nőtt” fenyővel.

B. J.–P. Zs.