Magyar igazolvány a Tisza partján

Mi újság Csetfalván?

2004. január 9., 09:00 , 156. szám
Czapp József

Czapp Józseffel, a 730 lakosú, árvizek által megtépázott beregszászi járási kis falu, Csetfalva KMKSZ-alapszervezetének elnökével a község és a helyi alapszervezet életéről beszélgettünk.

– Hány házat rongált meg a legutóbbi, 2001-es árvíz a településen, s hogyan sikerül az újjáépítés?

– A falunak gyakorlatilag minden épülete megsínylette az árvizet, s 97 össze is dőlt. Ezek közül csak 76 család tudta újjáépíteni lakhelyét, huszonegyen Beregszászban és a környező falvakban vettek maguknak új házat. Sokan féltek hozzákezdeni az építkezéshez az 1998-as árvíz után tapasztaltak miatt. Akkor ugyanis nehezebben jutottak el a támogatások a károsultakhoz, mint most, a 2001-es árvíz utáni újjáépítés során.

– Hol tart a gátak megerősítése a falu határában húzódó folyószakaszon?

– A gátépítés immár a végéhez közeledik, s bár az emberekben még mindig ott bujkál a Tiszától való félelem, úgy gondolom, hacsak nem szakad ránk újabb rekord magasságú árhullám, a jelenlegi gátak megvédenek bennünket az árvizektől.

– Milyen rendezvényeket sikerült megszervezniük tavaly?

– Hagyományainkhoz híven ünnepséget szerveztünk március 15. és augusztus 20. alkalmából, november 16-án pedig megemlékeztünk az 59 évvel ezelőtt a sztálini terrornak áldozatul esett 36 csetfalvai férfiról. Száznál is többen gyűltünk össze az áldozatok emlékművénél, ahol Orbán Sándor református tiszteletes hirdetett igét, a helyi iskola tanulói pedig szavalatokkal emlékeztek az áldozatokra. Büszkék vagyunk arra is, hogy nemrég új nemzeti zászlót kapott a helyi egyházközség a magyarországi Aranyosapáti református gyülekezetétől, amelyet egy speciális delegáció hozott el nekünk az ottani református lelkész vezetésével, s adott át ünnepélyesen. Remélem, ez a gesztus tartalmas kapcsolat kezdetét jelenti településeink között.

– Mivel keresik fel Önt leggyakrabban az emberek?

– A magyar igazolványok ügyében kerestek idáig a legtöbben. Mára 696-an kaptak ilyen okmányt Csetfalván, ami falunk lakosságának 94,5 %-át jelenti. Mostanában leginkább a kárpótlással és vízumigényléssel kapcsolatban fordulnak hozzám.

– Mik a terveik a jövőt illetően?

– Szeretnénk az általános iskola falán ünnepélyes keretek között leleplezni a II. Rákóczi Ferencet ábrázoló fából készült domborművet, Gergely István helyi fafaragó alkotását. Ezen tervünknek mára csak anyagi akadálya maradt, melyet, remélem, minél előbb meg tudunk oldani. Februárban ismét megszervezzük a hagyományos Mátyás király mesemondóversenyt. Ugyancsak idén szeretnénk újraindítani a korábbi években „Széchenyi Kupa” néven ismertté vált labdarúgótornát, amely nagy népszerűségnek örvendett a környékbeli falvak futballszerető közönségének körében. Terveink között szerepel végül a falumúzeum kialakítása is, mely egyben a KMKSZ helyi szervezetének székháza is lenne.

Badó Zsolt