Influenza: szünidő után jöhet a járvány

2004. január 16., 09:00 , 157. szám

Az Ukrán Influenza Központ múlt évi prognózisa szerint tavaly novemberben, decemberben volt várható az influenza A (Panama) és B (Hong­kong) típusainak támadása. A prognózisokkal ellentétben azonban, holott már január közepén járunk, eddig elkerülte a megyét az influenzajárvány.

Szvit­la­na Obe­remko, a megyei KÖJÁL jár­ványügyi osztályának vezetője a Kárpátaljának elmondta, december 26. és január 8. között a megyében 3622 személy fordult meghűléses tünetekkel orvoshoz. Ez a szá­m­adat 1,7-szer kisebb a hivatalos járványküszöbnél, mely heti 6,5–7 ezer megbetegedést jelent. A megbetegedések száma jelenleg egyenletesen oszlik meg a járások, illetve a nagyobb városok között, azaz nincsenek gócpontjai.

Influenzajárványról tehát megyei viszonylatban egyelőre nem beszélhetünk, habár, Szvit­lana Oberemko szerint, néhány napon belül, mivel véget ért a szünidő az iskolákban, az influenzás megbetegedések száma adott esetben gyorsan elérheti a járványküszöböt. A szakember ugyanakkor igyekezett megnyugtatni a lakosságot: korántsem várható az influenzavírus ősszel prognosztizált tombolása. Mint elmondta, vala­mennyi illetékes hatóság korrigálta erre vonatkozó korábbi prog­­nózisát, az új előrejelzések szerint a járvány lefolyásának intenzitása mind országos viszonylatban, mind Kárpátalján mérsékelt lesz.

Baráth József