A koraszülött kislány segítséget kér

Hiányzik a speciális tápszer

2004. január 16., 09:00 , 157. szám

2003 novemberében egy sislóci kismama egy mindössze 980 grammos koraszülött babának adott életet. A kislányt jelenleg az ungvári gyermekkórház újszülöttosztályán ápolják. Mielőbbi megerősödéséhez speciális tápszerre lenne szüksége, ám ezt sem egyedül álló anyja, sem a kórház nem tudja számára biztosítani.

Mint azt Bújdosó Erzsébet bátfai körzeti gyermekgyógyásztól megtudtuk, a kislány egészséges, ám a kórházban fellelhető honi tápszerek helyett speciális, koraszülöttek számára kifejlesztett külföldi gyártmányú tápszerre lenne szüksége.

„Az egyedül álló süketnéma édes­anya anyagi helyzete nem engedi meg, hogy he­tente 25-30 hriv­nyáért megfelelő bébitápszert vegyen. Ezúton kér­jük olyan magánszemélyek vagy egyházi szervezetek jelentkezését, akik szívesen hozzájárulnának a kislány egészséges fejlődését biztosító tápszerek beszerzéséhez”– mondja a doktornő.

Az ungvári városi gyermekkórházban Viktoria Babita, az újszülöttosztály szakorvosa tájékoztatott a kislány állapotáról. „A koraszülöttrészlegen jelenleg három babát ápolunk. A koraszülöttek az egészségi állapotuk stabilizálódását követően kerülnek hozzánk, amikor már képesek elfogadni és hasznosítani a táplálékot. Rendszerint több hónapig tart, míg elérik a kórházból való elbocsátáshoz szükséges 2100 grammos testsúlyt. További fontos feltétel, hogy az anyuka otthoni körülmények között is képes legyen ellátni a gyermeket. A sislóci kislány születési testsúlya 980 gramm, testhossza 33 cm volt. Egészségi állapota kielégítő, jelenlegi súlya 1920 gramm, testhossza 36 cm. Való igaz, hogy a koraszülötteknek speciális tápszerre van szükségük. A szülők rendszerint igyekeznek beszerezni a Pre Nan vagy Detolact elnevezésű külföldi tápszereket. Ennek híján azonban kénytelenek vagyunk a kórház számára elérhető honi szereket használni”– nyilatkozta lapunknak Babita doktornő.

A nevezett tápszerek patikában vagy tápszerboltokban szerezhetők be. Aki segíteni szeretne, ne pénzzel tegye, hanem maga vásároljon egy-két doboz tápot, és juttassa el a városi kórház újszü­lött­osztályára, kérik az érintettek.

Popovics Zsuzsanna