Beregsom: A magyar ügyeknek most is van szószólója

A KMKSZ alapszervezeti közgyűlései

2004. január 23., 09:00 , 158. szám

Beregsomban január 17-én tartotta idei közgyűlését a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség helyi alapszervezete. Az általános iskolában sorra kerülő taggyűlésen jelen volt Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke.

Beszámolójában Bartha Ferenc alapszervezeti elnök elmondta: a bereg­somi alapszervezet jelenleg 394 tagot számlál, szemben a tavalyi 286-os taglétszámmal. „Alap­szer­ve­ze­tünk tavaly kivette a részét a községi falunap szervezéséből, júliusban vendégül látta az Aknaszlatináról induló Rákóczi-kerékpártúra résztvevőit. Ezúton mondok köszönetet mindazoknak, akik a legnagyobb dologidőben is vállalták a járási szintű rendezvényeken való részvételt, ezzel is hozzájárulva azok sikeréhez” – mondta.

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke a szövetség jelenlegi politikai viszonyok adta lehetőségeiről, „játékteréről” tartott vitaindító előadást. „Amikor megszületett a státustörvény, lehetőséget teremtett arra, hogy az EU-határokon kívül maradó, kisebbségben élő magyarok számára minél enyhébb megrázkódtatással járjon a bevezetésre kerülő vízumkényszer. A kormányváltással ez a hozzáállás megváltozott. A KMKSZ azzal, hogy megteszi, amit a jelen körülmények között megtehet, jelzi: a magyar ügyeknek így is, most is van szószólója, a szövetség továbbra is következetesen felvállalja a kárpátaljai magyarság számára fontos kérdések képviseletét. Vélhetően vannak, akik értékelik majd azok munkáját és kitartását, akik a nehezebb helyzetekben is kitartanak, és nem a körülményeket nézik, hanem a kötelességet, nem számítgatnak, hanem a hitükre és meggyőződésükre hagyatkoznak.”

F. K.