A szenvedésnek is megvan az értelme

Templombúcsú Gödényházán

2004. január 23., 09:00 , 158. szám

Január 14-én méltatja a görög katolikus egyház Nagy Szent Bazil ünnepét. Ezen a napon tartotta templomának búcsúnapját a gödény­házai gö­rög katolikus egy­­házközség is. A helyi görög katolikus hívekkel a királyházai, csepei, tekeházai, valamint a verécei egyházközségekből érkezett zarándokok is együtt ünnepeltek.

Szentbeszédében Sza­bó Konstantin esperes, nagy­szőlősi parochus atya a szenvedésről és annak értelméről, valamint a Nyolc Boldogságról szólt. „Ebben a világban sokat kell szenvedni, küszködni, de ha mindezt elviseljük szeretteinkért, akkor tudunk igazán örülni és vigadni. A szenvedésnek is van értelme, célja, ha tudod, miért és kikért vállalod azt; akkor, ha a rosszra nem rosszal, ha a sértésre nem sértéssel válaszolunk, ha nem folytatjuk a gyűlöletet és a haragot, hanem megállunk és elviseljük egy pillanatra, s azt a megoldást keressük, amely nem rombol, hanem épít körülöttünk. A karácsonynak, Jézus születésének egyik öröme, hogy eltörli a „szemet szemért, fogat fogért” törvényt, és a „szeressétek egymást” parancsával helyettesíti, valamint azzal a felismeréssel, hogy minden ember Isten képmására van teremtve. Ezt a krisztusi ikont kell keresni egymásban.”

Az áldozást követően Horváth Pál helyi pa­rochus mondott köszönetet az esperes atyának és oltártestvéreinek az ünnepi liturgiában való szolgálatért. A temp­lombúcsú a pápai himnusz eléneklésével, valamint miro­válással ért véget.

V. N.