Várunk „türelemmel”

Még nem működnek az új információs irodák

2004. január 30., 09:00 , 159. szám

Bár a státustörvény kárpátaljai végrehajtásának elősegítésére hivatott irodák működtetésére vonatkozó idei együttműködési szerződést csak múlt szombaton írták alá, a sajtóban már néhány nappal korábban megjelent az új körzeti irodák címe, elérhetősége és működési rendje. Tapasztalataink szerint azonban, bár a régi, jól működő irodahálózatot máris szétverték, az új még nem működik tökéletesen.

A hét új kárpátaljai irodából három esetében nem volt feltüntetve telefonos elérhetőség, így az Ungváron és Munkácson, illetve az ide tartozó régiókban élők csak úgy kaphatnak tájékoztatást, ha személyesen keresik fel a megadott irodákat. Az ungvári iroda a magyar konzulátus ügyfélszolgálati irodája mellett, az egykori állami autópark adminisztrációs épületében található. Munkácson az egyik megadott irodacím egy magánlakás, a másik a félig üresen álló és rendszerint zárva lévő Rákóczi-kastélyban van.

Beregszászban a Beregszászi Négyhatár Vállalkozók Szövetségének székházában kapott helyet az információs iroda. Itt hétfőn úgy tájékoztattak bennünket, hogy csak február elseje után tudnak bővebb felvilágosítást adni az igazolványigénylésre vonatkozóan.

Nagyszőlősön az SZDPU(o), illetve az UMDSZ helyi székházában található az információs iroda, ahol szintén szíves türelmünket kérték a hét második feléig, mivel egyelőre nem tudtak konkrét információval szolgálni.

Técsőn a helyi református líceumban kapott helyet az információs iroda, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy aki nem técsői, az saját lakhelyén érdeklődjön, hogy ki foglalkozik a magyar igazolvány iránti kérelmekkel, mivel a központi iroda csak már kitöltött igénylőlapokat fogad el. Arra a kérdésünkre, hogy Aknasz­la­ti­nán, Nagybocskón, illetve Gyertyánligeten ki foglalkozik az igénylések begyűjtésével, nem kaptunk konkrét választ.

Rahón ugyancsak egy magánlakást jelöl a megadott irodacím, itt napközben egy kisgyermek „fogadta a hívásokat” vagy inkább csapta le a kagylót a magyar „Halló” szócska hallatán.

Érdeklődésünkre a gyertyánligeti Eiben Éva elmondta: a településen korábban ő fogadta a magyar igazolvány iránti kérelmeket. „Továbbra is sokan keresnek ez ügyben. Jobb híján Técsőre irányítom az embereket, ám a legtöbben a költségek miatt nem vállalják az utazást”.

P. Zs.