Keresztyén szellemű értelmiségre van szükség

Keresztyén pedagóguskonferencia

2004. február 6., 09:00 , 160. szám

Keresztyén szellemben nevelő tanárok részére tartottak kétnapos pedagóguskonferenciát január 30–31-én a Nagyberegi Református Líceumban.

Pénteken „A nevelő mint vezető” címmel értekeztek a kárpátaljai református líceumok nevelőtanárainak részvételével. Az előadók Varga Attila történelemtanár (Magyarország), De­meter László, a Nemzetközi Keresztyén Iskolák Szervezete (ACSI) magyarországi oktatási tanácsadója, valamint Bocskor Viktor és Pál Attila lelkipásztorok voltak.

Az előadásokat követő fórumon a résztvevők egyetértettek abban, hogy a református líceumok feladata olyan keresztyén szellemű értelmiség kinevelése, mely képes a vezetői szerepvállalásra.

A szombati pedagóguskonferencián számos állami iskola pedagógusa is részt vett. A keresztyén pedagógus kapcsolatrendszeréről, és az agykutatás új eredményeiről Melinda Brown értekezett, Tho­mas Hilgeman a keresztyén és a vi­lági iskolák között vont párhuzamot, illetve a lelki alapok megépítéséről adott elő. Végül Demeter László, az ACSI oktatási tanácsadója a keresztyén iskolákban alkalmazott értékeléssel kapcsolatban tartott előadást.

B. Zs.