„Míg nincs megfelelő igazgató, üres lesz az iskola”

Tanulók nélkül maradt a beregrákosi iskola

2004. február 6., 09:00 , 160. szám

A munkácsi járási Be­regrákoson kedden tanulók nélkül maradt a helyi általános iskola. Helyettük szüleik álltak egész délelőtt az iskolaépület előtt, így tiltakozva az ellen, hogy a járási oktatási osztály a helyi ukrán iskola korábbi igazgatóját, volt tanácsi vezetőt nevezte ki a magyar iskola élére.

A Beregrákosi Általános Iskola korábbi igazgatója múlt év októberében hunyt el tragikus hirtelenséggel. Azóta Molnár Béla igazgatóhelyettes látta el az iskola vezetésével járó teendőket, és mind a szülők, mind a tanári kar úgy tudta, előbb-utóbb ő lesz az iskola új igazgatója.

Nemrég azonban elterjedt a faluban, hogy az illetékes tanfelügyelőség Dmitro Logojdát szánja az iskola igazgatói posztjára. Ezzel a szülők több ok miatt sem értettek egyet. Január 31-én Tóth Sándor, a szülői tanács elnöke és néhány szülő felkeresték a járási oktatási osztály vezetőjét, akit arra kértek, tudassa velük, hogy kit szán a tanfelügyelőség az iskola élére.

„Ljubov Kozel osztályvezető nem volt hajlandó elárulni, ki lesz az új iskolaigazgató. A szülői tanács nevében egy kérelmet nyújtottunk át neki – több szülő aláírásával –, melyben azt kértük, hogy a beregrákosi magyar tannyelvű általános iskola élére Molnár Béla igazgatóhelyettest nevezzék ki. Az osztályvezető figyelemre sem méltatta a kérelmünket, majd kijelentette, hogy az iskolának már van igazgatója. Tudomásunkra hozta továbbá, hogy a szülőknek nem áll jogában beleszólni abba, ki lesz egy iskola vezetője” – mondja Tóth Klára, aki maga is járt a tanfelügyelőségen.

Hétfőn az oktatási osztály vezetője maga kereste fel a beregrákosi iskolát és mutatta be a tantestületnek az új igazgatót: Dmitro Logojdát. A szülők ezt követően döntöttek úgy, másnap nem engedik iskolába gyermekeiket.

Az iskola így kedden reggel üresen maradt, és bár a pedagógusok rendben megjelentek munkahelyükön, nem volt kit tanítani. Az iskola előtt ugyanakkor egyre gyűltek az emberek, 10 óra körül közel 150 szülő, nagyszülő topogott a hidegben…

„Két gyermekem jár az iskolába. A többi szülővel egyetemben én sem értek egyet azzal, hogy egy olyan ember vezesse az iskolát, aki nem tud magyarul, és sem a gyerekekkel, sem a szülőkkel nem tud az anyanyelvükön beszélni. Logojda 1998-ig a helyi ukrán iskola igazgatója volt. Akkor a magyar lakosság szavazatával lett a falu polgármestere, de mivel az emberek nem voltak vele megelégedve, 2002-ben nem választották újra” – mondja Tar Endre helyi lakos és szülő.

„Logojda egyszer már „bizonyított” a falu előtt. Mi már jól ismerjük, és nem szeretnénk az iskola élén látni. Van itt értelmes, magyar ajkú pedagógus, aki eddig is vitte az iskolát, nem kell a fejünk felett egy arra alkalmatlan személyt kinevezni az iskola élére” – mondja Tóth Katalin helyi lakos.

A szülői tanács ugyancsak kedd délelőtt határozatban kérte fel a községi tanácsot, hogy támogassa a szülőket az érdekérvényesítésben, álljon melléjük annak érdekében, hogy az iskola igazgatója Molnár Béla legyen. A beadványt a tanács rendben átvette, iktatta.

– Még nem volt precedens arra, hogy tanítási időben üresen álljon az iskola. A pedagógusok sem engedték iskolába a gyermekeiket, amivel szülőként magam is egyetértek. Reggel felhívott telefonon Ljubov Kozel, az oktatási osztály vezetője, aki a hiányzók száma felől érdeklődött. Tudattam vele, hogy tegnap heten hiányoztak, ma viszont egyetlen gyerek sincs az iskolában. „Szóval sztrájkolnak!” – jött a dühös válasz, majd kattant a telefon. Szó sincs sztrájkról, a tanárok a helyükön vannak, csak nincs kit tanítani… – kommentálta az eseményeket Molnár Béla igazgatóhelyettes.

– Nehéz szavakat találni a történtekre. Korábban éveken keresztül kilincseltünk a járási tanácsnál, a tanfelügyelőségen, hogy segítsenek az iskola felújításában, mert elkorhadt a tető, hullik a tégla a gyerekek fejére – mindhiába. Az egyetlen válasz az volt, hogy nincs pénz. A most kinevezett igazgató tanácselnökként semmit nem tett az iskoláért. A szülők összefogtak, és önerőből, valamint alapítványi támogatásból újították fel az iskolát. A szovjet rezsim alatt sem fordult elő, hogy a tanfelügyelőséghez forduló szülőket rendőrséggel fenyegetve zavarják el, semmibe véve véleményüket. A szülők nevében azt mondom, kötelességünk összefogni és kiállni amellett, hogy addig lesz üres az iskola, amíg az illetékesek nem találnak megnyugtató megoldást az ügyben – nyilatkozta lapunknak dr. Oroszi Pál orvos és szülő.

Ljubov Kozel, a munkácsi járási oktatási osztály vezetője kezdetben – finoman szólva – „nem kívánt” nyilatkozni az ügyben. Az osztályvezető támadóan lépett fel és tagadta, hogy jártak volna nála a bereg­rákosi szülők, valamint azt is, hogy kedd délelőtt beszélt volna telefonon az iskola igazgatóhelyettesével.

Az osztályvezető végül beinvitált a járási közigazgatási hivatal elnökéhez, Vaszilij Lazarhoz. Itt Kozel elismerte, hogy korábban járt nála a szülői tanács küldöttsége, ugyanakkor nyomatékosan hangsúlyozta, hogy Logojda kinevezése csak ideiglenes, a tanfelügyelőség továbbra is keresi a megfelelő kádert az iskola élére. „A kinevezett igazgató saját bevallása szerint beszéli a magyar nyelvet. Nem fog tanítani, az iskola vezetését ugyanakkor képes ellátni. Az ügyben az oktatási osztály törvényesen járt el” – foglalta össze a helyzetet az oktatási osztály vezetője, aki láthatóan „magyarázkodásra” fogta a dolgot.

„Az ügyet meg kell oldani. Amennyiben a szülők részéről valóban ilyen komoly ellenállást vált ki az új igazgató kinevezése, a döntést felül kell bírálni. A továbbiakban konzultálunk a megyei közigazgatás oktatási főosztályával, és közösen igyekszünk megoldást találni” – nyilatkozta lapunknak Vaszilij Lazar.

Szerettük volna megtekinteni a Dmitro Logojda ideiglenes kinevezéséről szóló határozatot. Az okmány „eredeti” példányát azonban valamely oknál fogva nem láthattuk, csak egy sebtében gépelt másikat. Eszerint február 2-i hatállyal Logojdát ideiglenesen, a tanév végéig nevezik ki a bereg­rá­kosi iskola élére.

Ljubov Kozel sűrű szabadkozások mellett kísért bennünket a kijáratig, majd lelkünkre kötötte, hogy ne siessük el a cikkírást, mivel lehet(?!), hogy még aznap (azaz kedden) visszavonja a nevezett igazgatói kinevezést…

A beregrákosi szülők is ezt szeretnék.

P. Zs.