Politikai menedékjogért folyamodott az extitkár

Munkács – politikai helyzetkép

2004. február 6., 09:00 , 160. szám

Az utóbbi napokban alábbhagyott a politikai csatározások lendülete Munkácson, ám mégsem telt el a hét újabb fejlemény nélkül. A Mi Ukrajnánk ellenzéki választási tömörülés kárpátaljai regionális szervezete sajtószolgálatának közlése szerint politikai üldözésre hivatkozva menedékjogért folyamodott az Egye­sült Államok kijevi nagykövetségénél Jevhen Fegyiv, a városi tanács extit­kára.

Mint ismeretes, az ungvári járási bíróság korábban a rendőrség munkatársaival szembeni engedetlenségben találta vétkesnek Fegyivet a 2003. december 29-i városi tanácsi ülés előtti események kapcsán, s ezért 136 hrivnya bírság megfizetésére ítélte. Jevhen Fegyiv a harmadik olyan személy Vaszil Pe­tyovka expolgármester csapatából, aki politikai menedékjogért folyamodik az USA kijevi nagykövetségénél.

A hét elején a munkácsi városi tanács ülésszaka megerősítette tisztükben a városi választási bizottság új tagjait. A városi tanács végrehajtó bizottsága sajtószolgálatának jelentése szerint a bizottság elnöke Jurij Pereszta, a helyi vállalkozók szövetségének jelöltje lett, helyettese pedig Leonyid Mov­csan, az Ukrán Szo­­cialista Párt városi szervezetének jelöltje. A Korresz­pon­dent.net internetes hírújságnak a sajtószolgálatra hivatkozó jelentése szerint a 15 tagú testületben a város valamennyi jelentős pártjának és társadalmi szervezetének képviselői helyet kaptak.

Sajtóforrások emlékeztetnek, hogy nyugtalanságának adott hangot a munkácsi polgármester-választásokkal kapcsolatos legutóbbi események miatt az Európa Tanács is, s a problémának az ukrán törvényeknek megfelelő rendezésére hívott fel.

ntk–kaszonyi