Beregrákoson (egyelőre) lecsillapodtak a kedélyek

Lemondott az egy nappal korábban kinevezett igazgató

2004. február 13., 01:00 , 161. szám

A munkácsi járási Be­regrákoson ismét tanítanak a magyar iskolában, miután a szülők által kifogásolt új iskolaigazgató múlt szerdán, egy nappal kinevezése után benyújtotta lemondását.

Mint arról múlt heti lapszámunkban beszámoltunk, a Bereg­rákosi Általános Iskolában két napig szünetelt az oktatás, mivel a szülők nem engedték gyermekeiket iskolába. Felháborodásukat az váltotta ki, hogy az iskola szülői tanácsának tiltakozása ellenére a munkácsi járási oktatási osztály a község volt polgármesterét, az ukrán iskola pedagógusát nevezte ki a magyar iskola élére.

Az új igazgató bemutatásának és a tanítás szülők általi bojkottálásának másnapján, szer­dán Ljubov Kozel, az oktatási osztály vezetője és Vaszil La­zar, a Munkácsi Járási Közi­gaz­ga­tási Hivatal elnöke személyesen kereste fel az iskolát, hogy el­si­mítsa a konfliktust. Dmitro Lo­goj­da kinevezett igazgató lemondását még aznap jóváhagyta az oktatási osztály. Az iskola élére – egyelőre megbízott igazgatóként – Molnár Béla fizikatanárt, korábbi igazgatóhelyettest nevezték ki.

Az igazgatói állás betöltésére pályázatot hirdetett az illetékes tanfelügyelőség. Információink szerint eddig hárman jelentkeztek a pályázatra, közöttük a jelenlegi megbízott igazgató is.

A beregrákosi történet tanulsága, hogy mégiscsak érdemes (ajánlatos) figyelembe venni a szülők véleményét egy olyan hord­erejű kérdésben, mint az adott iskola igazgatójának kinevezése. Ahogyan jó példa az eset arra is, hogy érdemes kiállni a közösség érdekeiért, mert ha helyben nem tesznek magukért az emberek, azt senki más nem teszi meg helyettük.

Az persze továbbra sem világos, néhány nappal korábban miért dobták ki az oktatási osztályról a szülői tanács képviselőit, mond­ván, semmi beleszólásuk abba, hogy ki lesz az iskola igazgatója, majd miután gyerek nélkül maradt az iskola, hirtelen miért lett mégis fontos a szülők véleménye, és mondott le másnap a kinevezett igazgató.

A lényeg, hogy a hibát helyrehozták, és remélhetőleg mielőbb állandó vezető kerül a tavaly október óta igazgató nélkül működő iskola élére.

P. Zs.