Lecsengett az influenzajárvány?

Megszüntették a karantént az iskolákban

2004. február 13., 01:00 , 161. szám

Kárpátalján, úgy tűnik, végérvényesen visszavonulóban van az immár negyedik hete tomboló influenzajárvány, amiről mindenekelőtt a betegségek számának csökkenése tanúskodik, illetve az a tény, hogy a járvány miatt bezárt oktatási intézményekben ismét megindult a tanítás.

A megbetegedések száma megyei szinten a prognózisok ellenére továbbra is a járványküszöb feletti, ám mint Viktoria Lisz-Hamaza, a megyei KÖJÁL járványügyi szakorvosa a Kárpátaljának elmondta, február 10-i adatok szerint a korábbi 8 160-ról 8 ezer fő alá csökkent az influenzatünetes betegek száma. Folyamatosan csökken továbbá azon járások száma is, amelyekben a megbetegedések mennyisége meghaladja a járványküszöböt.

A leginkább fertőzött Huszti, Ilosvai és Nagyszőlősi járásokban a korábban bezárt 43 oktatási intézmény közül a múlt hét végén már csak 16 maradt zárva, s e hét végéig várhatóan ezek is megnyitják kapuikat a diákok előtt. A KÖJÁL prognózisa szerint e hét végére vagy jövő hét elejére a megbetegedések száma megyei átlagban a járványküszöb szintje alá süllyed.

Baráth József