„Miért van sor egy négy­folyosós határátkelőn?!”

Asztélynál időnként többórás várakozásra kell számítani

2004. február 13., 01:00 , 161. szám

Az Asztély–Beregsurány határátkelőnél az utóbbi napokban időnként ismét hosszú kocsisor fogadja a Magyarországra utazókat. Az utasok szerint ennek oka, hogy a magyar oldalon a megszokottnál hosszabb ideig tart a vámellenőrzés. Hónap eleje lévén, új szabályozásra „gyanakodtunk”, ám ezt mind a magyar határőrség, mind a vám- és pénzügyőrség cáfolta.

Tanyik József alezredes, a Nyírbátori Határőr-igazgatóság sajtóreferense kérdésünkre elmondta, a hétvégén jelentősen meg­nőtt az utasforgalom Bereg­su­ránynál, míg a Tiszaújlak–Tiszabecs határátkelőnél jócskán visszaesett. „A határőrség részéről nem okozott gondot a meg­nö­ve­kedett utasforgalom. A némileg lassúbb átkelést jelenleg az okozza, hogy a pénzügyőrök tételes vámvizsgálatot végeznek, és valamennyi belépő személy nyilvántartásba kerül a regisztrációs rendszerben” – mondta az alezredes.

Az Észak-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőr-parancsnokságon ezzel szemben azt a tájékoztatást kaptuk, hogy nincs semmilyen változás, a vámvizsgálat rutinszerű és gépkocsinként nem vesz több időt igénybe néhány percnél. Géczy Tibor pénzügyőrszázados, a parancsnokság sajtóreferense elismerte, hogy „esetenként” torlódáshoz vezet a „napszaktól függően” számottevően megnövekvő forgalom. A százados tájékoztatása szerint a múlt hétvégi csúcs napi 2000 Magyar­országra belépő gépkocsi volt.

Ez egy kicsit furcsán hat, mivel 2002 nyarán–őszén a Tisza­újlak–Tiszabecs határátkelő napi 5-6 ezres átmenő forgalommal működött (az Asztély–Bereg­su­rány határátkelő ekkor felújítás miatt zárva volt az utazóközönség előtt). Az ukrán fél akkor a kis kapacitású átkelő többszörös túlterheltségével magyarázta a kilométeres sorokat.

„De miért van sor egy négyfolyosós határátkelőn?!” – kérdezik háborogva (és talán jogosan) a sorban ácsorgók. Van, aki csúnyábban fejezi ki „érzéseit”, ami ötórás várakozás után, s még mindig tíz méterre az első ukrán sorompótól – némileg érthető.

A kérdésre mi sem kaptunk konkrét választ. Az illetékesek azt mondják, torlódás esetén Bereg­su­ránynál mind a négy folyosón fogadják a belépőket… Aki nem hiszi, járjon utána – mondhatnánk, ha nem tapasztaltuk volna magunk is, hogy a négy folyosóból kettőnél nemegyszer piros, tiltó jelzés fogadja a belépő gépkocsisort.

-nagy-