Szobanövényeink télen

Lakáskultúra

2004. február 13., 01:00 , 161. szám

Az igényes, modern lakásbelsők egyik elmaradhatatlan kelléke a dísznövény. A szobanövények a XIX. század elején „jöttek divatba”, amikor a felfedezőutakról hazatérő hajósok addig ismeretlen trópusi növényfajokat hoztak be Európába. Ezek kezdetben az előkelőségek téli kertjeit ékesítették, majd egyre inkább helyet kaptak az egyszerűbb otthonok lakótereiben is.

Ma már igen sokféle szobai dísznövény kedvelt és ismert. A velük szemben támasztott legfontosabb követelmény a kön­nyen gondozhatóság, illetve hogy képesek legyenek elviselni a legtöbb lakásra jellemző gyér megvilágítást és alacsony páratartalmat. A szobanövények elsőrendű érdeme a díszítőérték, amelynek kialakításában leveleik és virágaik egyaránt részt vesznek.

Télidőben a szobanövények gondozása fokozott odafigyelést, mondhatni szakértelmet kíván. Pozitív tapasztalatunk, hogy a városokban egyre szaporodó dísznövény-kereskedések munkatársai nemcsak „értékesítik” a növényeket, igény esetén praktikus tanácsokkal is szolgálnak.

Az egyik legfontosabb szabály, mondják, hogy a növény ott „érzi jól magát”, ahol a környezeti viszonyok leginkább megközelítik természetes élőhelyének adottságait. A szobanövények alapvető igényei fajonként különbözőek, a legfontosabb öt tényező: fény, hőmérséklet és páratartalom, talaj, víz, tápanyagok.

A teleltetett növényeket lehetőleg ablak közelében helyezzük el: a magasabb növésűeket alacsony helyen, esetleg a padlón, a kisebbeket az ablakpárkányon vagy virágállványon, hogy megfelelő mennyiségű fényt kapjanak.

Kevésbé fényigényes növény a szingónum, a szindap­szisz, a korallvirág, valamint a kaktuszféle. Ezek mind szép díszei lehetnek a sötétebb helyiségeknek (konyha, hall).

Télidőben fokozottan kedveltek a virághozó növények, mint pl. a mikulásvirág, karácsonyikaktusz. Fontos tudnivaló, hogy az utóbbi nem „szereti”, ha virágzáskor megbolygatják, ilyenkor a legkisebb helyváltoztatásra is „ledobja” a bimbóit.

A muskátlikat hűvös helyen célszerű teleltetni: előszobában, pinceablakban. Havi egyszeri tápoldatozással télen is virágzik. Az amarillisz csodálatos virágot hoz, ha a nyarat követően visszavágjuk a szárát, és sötét, hűvös helyen öntözés nélkül tároljuk karácsonyig. Ekkor szobahőmérsékletű, napfényes helyre tesszük, intenzíven öntözzük, hogy kora tavaszra virágot bontson.

A kúszónövények, pl. a mirtusz és a borostyán, jól mutatnak a szekrények, polcok tetején, sőt a fürdőszoba ablakának párkányán is.

Újra divatosak a fűszernövények, pl. rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, zsálya, menta, citromfű. Ezek jól „elélnek” a konyhaablak párkányán a zöld petrezselyem, zeller, póréhagyma, csípőspaprika-fa szomszédságában.

A radiátorokkal, gázkonvektorokkal fűtött lakásokban a legtöbb növény számára túl száraz a levegő. A levegő megfelelő páratartalmának megtartására kialakított ideális hőmérséklet nappal 15–21, éjjel 3–6 fok.

A legtöbb szobanövény jól fejlődik termőföld-tőzegmoha-homok keverékű táptalajban, ezek arányát azonban a növény igényéhez kell igazítani. A szobanövények számára a legalkalmasabb tároló edény a talpán lyukas, mázatlan cserép, amelyben a talaj jól levegőzik, és megfelelő a vízáteresztése is. Célszerű, ha a cserepek alá alátéteket helyezünk, ami felfogja az esetleg túlcsorgó vizet.

Az öntözővíz mennyisége elsődlegesen a növény vízigényétől függ. Az öntözés további meghatározói: a növény és a tartóedény mérete, a talaj összetétele, valamint a szoba hőmérséklete, a levegő páratartalma.

A növények a talajból veszik az egészséges növekedéshez szükséges tápanyagokat. Amint a tartóedény talajából kiürülnek a benne lévő tápanya­gok, célszerű speciális műtrágyával pótolni. A növény levelére permetezett, lombtrágyaként kijuttatott tápanyagok közvetlenül a levelek növekedésére hatnak.

A növények leveleinek rendellenes elszíneződése (sárgulás, barnulás) vagy hervadása legtöbb esetben a helytelen gondozás következménye. Okok: túl sok vagy túl kevés fény, helytelen öntözés, nem megfelelő hőmérséklet. A szobanövényeket óvni kell a rovarkártevőktől, melyek közül leggyakoribbak a pajzs-, a levél- és a gyökértetű, a fonalféreg és a takácsatka. A kártevők ellen különböző alkoholfolyadékos, megfelelő vegyszeres vagy egyszerű szappanos vizes lemosással lehet védekezni.

Nézzük a legfrissebb árakat. Bár már elmúlt a szezonja, továbbra is kapható mikulásvirág és karácsonyikaktusz, ezek mérettől függően 20-30, illetve 50-60 hrivnyába kerülnek. A sárga, piros, narancssárga színekben pompázó korallvirág 15-20 hrivnyáért lehet lakásunk dísze. Hasonló árban kaphatók az ajándéknak is mutatós aprókaktuszok. A nagyméretű, színes levelű krotonok ára 70-80 hr. Egy-egy nagyobb méretű, egy méternél magasabb filodendron, pálma, fikusz, ka­lokázia ára elérheti a 100-150 hrivnyát.

-lia-