Könyvtárosok konferenciája

2004. február 20., 01:00 , 162. szám

A Kárpátaljai Magyar Könyv­tárosok Információs Egyesülete (KMKIE) február 14-én tudományos konferenciát szervezett Beregszászban, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola szakkollégiumában.

Dr. Kövér Tibor, az Országgyűlési Könyvtár Jogi Szakirodalmi Osztályának vezetője (Ma­gyar­ország) az Európában élő nemzeti kisebbségeket védő uniós jogszabályokról és azok hiányosságairól tartott előadást.

A nyíregyházai Bessenyei György Tanárképző Főiskola képviseletében Bajnok Lászlóné könyvtáros, főiskolai tanár „A könyvtáros hivatása” címmel tartott előadást, ismertetve a könyvtárosok társadalmi presztízsét vizsgáló legfrissebb felmérések eredményeit.

Vrankó Tamásné Lukács Ilona, a nyíregyházai Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár munkatársa a nevezett intézmény azon pályázatáról szólt, melynek két nyertese egyhetes szakmai tanulmányúton vehet részt 2004. március 22–27. között Nyíregyházán. A szakember e mellett nyolc kárpátaljai magyar iskolának adott át könyv­csomagot a Kölcsey Alapítvány támogatásával.

Gönczy Sándor, a KMPSZ Tankönyv- és Taneszköz­ta­ná­csá­nak elnöke elmondta, hogy elkészült a (KMKIE) alapszabálya, amit véleményezésre kiküldtek a KMKIE tagságának. A konferencia résztvevői a nyári közgyűlésig megerősítették tisztségében a szervezet ügyvezető elnökségét.

Badó Zsolt