Az egész falu összefogott

Leégett egy családi ház Beregdédában

2004. február 27., 09:00 , 163. szám

Múlt héten kedden, hajnali fél öt előtt arra ébredt a beregdédai Petrás Irén, hogy családi házukban füst van. Rohant az első szobába, s amikor benyitott, az ajtón lángok csaptak ki – égett a szőnyeg, a bútor. A tűz pillanatok alatt átterjedt az épület többi he­lyiségére is. Az asszony gyorsan felébresztette két fiát, s a szomszédokat, akik riasztották a tűzoltókat is, de a lángokat csak egy félórával később tudták eloltani. A tűzoltók megállapították, hogy a tüzet elektromos zárlat okozta. Mire sikerült úrrá lenni a lángokon, szinte minden megsemmisült a házban, tulajdonosaiknak csak irataikat sikerült megmenteni.

A két 30 év körüli fiával élő özvegyasszony tragédiáját látva összefogott a falu. A családot ideiglenesen rokonaik fogadták be. Egressy István polgármester lehetőségeihez mérten azonnal segített, a tanácsi képviselők pedig házról házra járva mérték fel, ki mivel tudna segíteni. Nem volt olyan porta, ahol ne adakoztak volna. A helyi görög katolikus és református egyházközség felajánlotta a károsultaknak a vasárnapi perselypénzt, a Kárpátaljai Református Egyházkerület Diakóniai Osztálya pedig takarókkal, cipővel és ruhával igyekeztek segíteni.

Ottjártunkkor legalább tizenöt beregdédai ember dolgozott a ház felújításán, akik elmondták, ingyen segítenek a helyreállításban, és a tragédia óta naponta legalább 15-20 helybéli dolgozik az épületen. A tűz által tönkretett ablakok helyére Iván Gyula nyugdíjas asztalos ugyancsak ingyen készít újakat.

Végül Juhász Katalin, a KMKSZ helyi alapszerveze­tének elnöke elmondta, hogy a tragédia hatására többen alapítvány létrehozását kezdeményezik, amely a lakosság által évente befizetett pénzből segítené a hasonlóan nehéz helyzetbe került beregdédaiakat.

Badó Zsolt