Badaló: Tizenöt éve töretlenül

A KMKSZ alapszervezeteinek közgyűlései

2004. február 27., 09:00 , 163. szám

Badalóban február 21-én került sor a KMKSZ helyi alapszervezetének soros közgyűlésére. A középiskolában megtartott összejövetelen mintegy hatvanan – köztük Nagy Endre polgármester – képviselték a 286 fős tagságot.

Balogh Zoltán elnöki beszámolójában szólt az alapszervezet múlt évi tevékenységéről. Petőfi Sándor születésnapjának méltatása, a magyar szabadságharc évfordulójáról és a sztálini lágerekbe hurcoltakról való megemlékezések mellett a helyi szervezet tevékenyen részt vett a falunap sikeres megrendezésében is. Megyei viszonylatban alighanem Bada­lóban rendelkeznek a legtöbben magyar igazolvánnyal, számuk közel 1400-ra tehető, ami a község összlakosságának mintegy 80 százalékát jelenti – mondta az elnök, s ebben a folyamatban a kezdetektől napjainkig aktív szerepet vállalt a KMKSZ. A helyi alapszervezet révén február végére immáron nyolcvanan jutottak vízumengedélyhez a településen.

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a szervezet immáron 15 éve folytat megalkuvást nem ismerő, a kárpátaljai magyarok érdekeit minden körülmények között felvállaló politikát. Ettől a szándékától a szövetség az egyes hazai és anyaországi politikai erők részéről őt érő koholt vádak ellenére sem kíván eltérni a jövőben sem.

A jelenlévők hozzászólásaikban elsősorban az oktatási-nevelési támogatásra, a kárpótlások ki­(nem)fizetésének menetére és egyéb, a helyieket érintő kérdésekre tértek ki. Bár az ismert politikai események miatt a KMKSZ ezeknek a kérdéseknek az elbírálásában közvetlenül már nem vesz részt, Kovács Miklós hangsúlyozta, hogy a szervezet kész továbbra is közbenjárni az esetleges kárvallottak ügyében, felvállalni azok érdekeinek képviseletét. Az eseményen ugyancsak felszólalt Bakancsos László és Horkay Sámuel, a KMKSZ Beregszászi Járási Középszintű Szervezetének elnöke, illetve alelnöke.

(tamási)