Fokozatos a hó olvadása a hegyekben

Sárga hó hullott

2004. február 27., 09:00 , 163. szám

Az utóbbi napok csapadékos és az évszakhoz képest enyhe időjárása miatt sokan újabb árvíztől tartanak. Az illetékes szolgálatok szerint azonban egyelőre nincs mitől félnünk.

A rendkívüli helyzetek minisztériuma (MNSZ) megyei főosztálya operatív ügyeletének tájékoztatása szerint folyóink vízszintje továbbra is a kritikus szint alatt marad, csupán a Te­reszva folyón mértek szá­mot­tevő vízszintemelkedést. A lehullott csapadék napi átlaga 5-13 milliméter, ami nem tér el a szokásos februári átlagtól.

Mint Vaszilina Bloh, a megyei meteorológiai központ helyettes vezetője a Kárpátaljának elmondta, a hét végéig nem várható intenzív csapadékhullás, éjszakánként pedig enyhe fagyra lehet számítani, ami meggátolja a hó hirtelen olvadását a hegyekben. A meteorológiai központban ezért az elkövetkező egy-két hét folyamán nem tartanak árhullám kialakulásától.

Február 23-án ugyanakkor rendkívüli meteorológiai jelenséget jelentettek a nagybereznai járási Tihij (Tiha) település körzetéből: narancssárga, sárga színű hó hullott. A szakértők szerint nagy valószínűséggel nem radioaktív vagy kémiai anyagok hullottak az emberek fejére. A jelenséget egyes feltételezések szerint a déli légáramlatok által a Szahara felől ide sodort homokfelhők okozták, melyek hasonló jelenségeket produkáltak Lengyelországban, illetve Szlovákiában is.

B. J.