„A határon túl élő magyarokról szóló törvényt be kell tartani”

Nagydobronyban ülésezett a KMKSZ Választmánya

2004. február 27., 09:00 , 163. szám

„Nagy jelentősége van annak, hogy a Szövetség a jelen helyzetben mennyire tud önbizalmat, erőt, nyugalmat sugározni. Az eddigi alapszervezeti közgyűlések tapasztalatai azt mutatják, ebben a tekintetben jól állunk, ugyanakkor fontos, hogy ilyen szellemben, ilyen hangnemben folytassuk a munkát mind a KMKSZ jubileumi közgyűlésén, mind az azt követő időszakban” – fejtette ki Kovács Miklós elnök, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Választmányának február 21-i ülésén Nagy­dobronyban. A Szövetség idei első választmányi ülését megtisztelte jelenlétével Szabó Ottó, a Magyar Köztársaság ungvári főkonzulja és Somogyi László konzul.

A napirendi pontok között szerepelt a „Szülőföldön magyarul” oktatási-nevelési támogatás kárpátaljai kifizetésének menete. Dr. Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, választmányi tag hozzászólásában elmondta, a pályáztatást végző pedagógusszövetség jogtalannak tartja, hogy az új lebonyolító felülbírálja az Illyés Közalapítvány (IKA) korábbi döntéseit, és több esetben önkényesen elutasítja a pozitívan megítélt pályázatok kifizetését.

„A KMPSZ jelen helyzetben annyit tehet, hogy összegyűjti azon eseteket, amikor a szülők ilyen-olyan okból nem jutnak hozzá a pályázaton elnyert támogatáshoz. Ezeket nyílt levél formájában eljuttatjuk az IKA-hoz és a közalapítványt felügyelő szervezetekhez. Amennyiben ez nem hoz eredményt, lehetőségeinkhez mérten segítünk az érintetteknek, hogy bírósági úton szerezhessenek érvényt jogaiknak” – mondta Orosz Ildikó.

A KMKSZ Választmánya nyilatkozatában elégtelennek ítélte az oktatási-nevelési támogatás 2002-es programjának végrehajtását. A testület értetlenül áll az előtt, hogy a kifizetéssel megbízott szervezet utólag felülbírálja az eredeti kiírásnak megfelelő, megítélt pályázatokat, továbbá, hogy máig nem fizették ki a 2002-es támogatásokat, a 2003-as évre egyáltalán nem hirdettek pályázatot, s hogy mindeddig az idei évre szóló pályázat sem került kiírásra.

„A támogatás lebonyolításával megbízott szervezet nem tájékoztatja megfelelően a pályázókat, önkényesen olyan pótlólagos feltételek teljesítését követeli meg a szülőktől, amelyek a pályázati kiírásban nem szerepeltek. Tekintettel arra, hogy a pályázati kiírás a 2002-es naptári évre szólt, s a végrehajtással megbízott szervezet a 2002–2003-as tanévvel kapcsolatban kér igazolásokat, a helyzet nem hogy tisztázódott volna, hanem teljesen átláthatatlan lett. (…) A KMKSZ Választmánya felszólítja az Illyés Közalapítvány, a kárpátaljai végrehajtó szervezet illetékeseit, hogy a kifizetések eredményes lebonyolítása érdekében a feltételek utólagos önkényes átszabása helyett a vonatkozó jogszabályok szerint járjanak el” – áll a nyilatkozatban.

Dr. Brenzovics László alelnök rámutatott: természetes, hogy az emberek szeretnének hozzájutni a számukra megítélt támogatáshoz, ám ezen túlmenően az is fontos, hogy amennyiben létezik egy a határon túl élő magyarokról szóló törvény, akkor azt tartsák is be.

Az ülésen szó esett arról, hogy több magyarlakta településen hiányoznak a magyar helységnévtáblák. A Munkácsi járásban például az illetékes útkarbantartó vállalat szabvány méretű táblákra cseréli a korábbiakat, ám a kétnyelvű névtáblák helyébe csak ukrán nyelvű feliratokat helyeznek el. Mint elhangzott, az új jogszabályok szerint ott kell kétnyelvű táblát kitenni, ahol a lakosság 50%-a magyar, itt viszont nemcsak a helységnévtábláknak, hanem minden útjelzőnek kétnyelvűnek kellene lennie. A Választmány tiltakozásának adott hangot amiatt, hogy az ungvári járási Szürte és Téglás községekben az útjavítási munkálatok idején lecserélt kétnyelvű névtáblák helyébe csak ukrán nyelvűek kerültek.

A választmány jóváhagyta a KMKSZ 2004. évi programtervezetét, melyben több mint húsz megyei szintű kulturális rendezvény, hagyományos ünnepi program és megemlékezés, tudományos konferencia kapott helyet.

A választmány döntött arról is, hogy a Szövetség jubileumi, 15. közgyűlésére április 3-án Ungváron, a Megyei Zenei-Drámai Színházban kerül sor.

Popovics Zsuzsanna