Kicsiben az egész magyarság

2004. február 27., 09:00 , 163. szám

Február 22-én tartotta éves beszámoló közgyűlését a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Akna­szla­tinai Alapszervezete. Az ülésre, melyen jelen volt Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke és ifj. Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke, a helyi tanács üléstermében került sor.

Só­bá­nyi Imre alapszervezeti elnök beszámolójában elmondta, hogy az aktuális teendők mellett – a magyar igazolvány iránti igény­lések fogadása, a kárpótlási ügyek intézése – Aknaszlatinán mindig gondot fordítanak a nemzeti, egyházi ünnepek méltatására, s havonta rendszerint 2-3 közösségi rendezvényt is lebonyolítanak. Az elnök ugyanakkor még nagyobb aktivitást kért a 764 alapszervezeti tagtól, valamint felvetette, hogy a KMKSZ-alapszervezet hivatalosan is kérje a helyi községi tanácstól a település egyes utcáinak (pl. a Leningrádi utca) valamely neves magyar íróról, művészről való elnevezését.

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke felszólalásában kiemelte: „A kárpátaljai magyarság megmaradásának feltétele a nemzeti öntudat és a magyar kultúra fenntartása. A KMKSZ ezen munkálkodik immár 15. éve. Egy közösségnek a megmaradáshoz össze kell fognia, és vigyáznia kell elszigetelten élő részeire. Akna­szlatina magyarsága szimbolizálja a kárpátaljai magyarságot: a tömbmagyarságtól elszigetelve él, ugyanakkor összefogja tagjait és kiáll saját közösségi érdekeiért. Csak ilyen módon lehet megtartani a kivívott pozíciókat, illetve előrelépni. Akna­szlatina mindig jól teljesített a magyar ügyekben, hiszen ez a közösség mély gyökerekkel és hagyományokkal rendelkezik az érdekvédelem terén” – mondta a szónok.

Váradi Natália