Világcsúcskísérlet Beregszászban

Wass Albert-művek 24 órán át

2004. február 27., 09:00 , 163. szám

Február 20–21-én az Egyesült Magyar Ifjúság (EMI) rendezésében 24 órás felolvasást tartottak Wass Albert magyar író műveiből hat ország 14 városában Nagyváradtól Miamiig, köztük Beregszászban. A világcsúcskísérletben részt vett továbbá a debreceni Kárpátok Népe Alapítvány és a nagyváradi Hét Vár Ifjúsági Mozgalom.

Az akcióba megyénk részéről a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség közreműködésével bekapcsolódott a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola is. A világcsúcskísérlet helyszíne a főiskola Kölcsey Ferenc Szakkollégiumának Filmk­lubja volt.

Az esemény pénteki, ünnepélyes megnyitóján felolvasták Wass Géza angol nyelvű levelét, melyben az erdélyi származású író fia az édesapját ért megtiszteltetésként értékelte a nemes kezdeményezést.

Dr. Orosz Ildikónak, a Rákóczi főiskola elnökének köszöntőjét követően, pontban 18.00 órakor, Nagy Irén elsőéves angol–történelem szakos hallgató kezdte meg a felolvasást Wass Albert Mire a fák megnőnek című regényével.

A maratoni akcióban 96 főiskolai diák és mintegy 60 tanár és szervező vett részt, akik negyedóránként váltották egymást. A szervezők, az előírásnak megfelelően, videofelvételt készítettek a 24 órás felolvasásról. Valamennyi résztvevő saját kezű aláírásával hitelesítette az esemény jegyzőköny­vét, továbbá digitális fénykép készült róluk, amit a videofelvétellel együtt eljuttatnak Londonba, a Guiness-rekordokat nyilvántartó központba.

A kollégium étkezdéjében mindvégig meleg tea, üdítő, kávé várta a közreműködőket.

A beregszásziak megállták helyüket. A résztvevők 24 óra alatt négy Wass Albert-regényből összesen 632 oldalt olvastak fel. A szombat esti „záráskor” dr. Orosz Ildikó kifejtette: a rendezvény elérte célját, és remélhetőleg hozzájárult Wass Albert műveinek népszerűsítéséhez. A maratoni felolvasás a közösségépítés szempontjából is eredményes volt, igazolta, hogy a főiskolán tanár és diák képes a szervezett együttműködésre a vállalt célok érdekében.

A versenyt hitelesítette Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, dr. Brenzovics László, a szövetség alelnöke, dr. Soós Kálmán, a Rákóczi főiskola rektora, dr. Csernicskó István rek­torhelyettes, Penckófer János író, Fejér Klára és Huszti Ilona főiskolai tanár, illetve számos munkatárs.

Ferenczi Katalin