„Elkötelezett emberekre van szükség”

A KMKSZ alapszervezeteinek közgyűlései

2004. március 5., 01:00 , 164. szám

A napokban tartotta közgyűlését a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Gyertyánligeti Alapszervezete a Szent Antal Római Katolikus Óvodában.

A jelenlévőket – köztük Kovács Miklóst, a KMKSZ elnökét és ifj. Sari Józsefet, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnökét – Eiben István alapszervezeti elnök köszöntötte. Beszámolójában az elnök mindenekelőtt a közös akarattal életre hívott helyi magyar intézményekről beszélt: az óvodáról, amely Mészáros Domonkos atya segítségével kezdte meg működését, és jelenleg 45 gyermeknek biztosít óvodai nevelést; a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség által támogatott vasárnapi iskoláról, ahol az ukrán iskolába járó magyar gyerekek szervezetten tanulhatják a magyar nyelvet, valamint a három éve működő magyar tannyelvű elemi osztályokról.

Kovács Miklós rámutatott: a 150 ezres kárpátaljai magyar közösségnek minden magyar emberre, minden magyar családra szüksége van. „ Az identitás megőrzésében Önök, a szórványban élők az élharcosok, az Önök élni akarása bizonyítja, hogy soha nem szabad feladni az örökül kapott nyelvet, kultúrát, hagyományokat. A kárpátaljai magyarság köszönettel tartozik a szórványban élő magyarságnak ezért, és köteles segíteni a közösségi megmaradásukat célzó helyi kezdeményezéseket. Ugyanakkor ahogyan helyi szinten, úgy egy adott régió társadalmának összefogásához is mindig kell néhány elkötelezett ember, akik vállalják az adott közösség érdekképvisele­tének feladatát” – mutatott rá a szónok.

Az ülést követően a helyi magyar óvoda növendékeié volt a főszerep, akik énekkel, tánccal, tréfás versekkel búcsúztatták a telet. A nap végül farsangi táncmulatsággal ért véget.

V. N.