Előadás mindenképpen lesz!

Tízéves a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház

2004. március 5., 01:00 , 164. szám
Beregszászi színház: sosem készül el?

A Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház március 6-án jubileumi előadással méltatja fennállásának 10. évfordulóját. Az esemény érdekessége, hogy az ünnepi előadásra Beregszászban, a színház épületének nagytermében kerül sor. Már ha idejében elkészülnek a felújítási munkálatok…

Kedden délelőtt ugyanis a november óta tatarozás alatt álló színházteremben még nem a színészek készültek az előadásra, hanem villanyszerelők dolgoztak azon, hogy legyen fény a helyiségben. Szintén ekkor épült a lépcsőzetes nézőtér, a széksorok azonban még hiányoztak. Mint megtudtuk, a székeket egy sztriji gyártól rendelték, s ha minden jól megy, csütörtökön (!), azaz két nappal az előadás előtt, haza is szállíthatja azokat a megrendelő. A Budapesten varratott új kulisszák kedden még szintén nem voltak Beregszászban. Ellenben a színház főbejárata új ajtót kapott, és fehérre meszelték a lépcsőházat is.

A munkálatokat a megyei építésügyi főosztály finanszírozza, melyekre eddig közel félmillió hrivnyát utaltak át a költségvetésből. A színházépület felújításának teljes költségét eredetileg 3,5 millió hrivnyára becsülték, közben azonban kiderült, hogy a teljes tetőszerkezet cserére szorul, ami tovább növelte a költségeket.

Mint arról korábban beszámoltunk, ahhoz, hogy a színházban fűtés is legyen, új kazánházra lenne szükség. Ez azonban még mindig csak a tervek szintjén létezik, a szombati ünnepi előadásra így nagy teljesítményű elektromos fűtőgépekkel próbálnak majd „meleget lehelni” a terembe.

A színészek maguk is kiveszik részüket a színház szépítéséből. A hét közepétől a művészek maguk takarítják a nagytermet, míg a próbákat kénytelenek az igazgató fogadószobájában megtartani.

Egy biztos: akár így, akár úgy, e hét szombatján este 17 órától ünnepi előadás lesz Beregszászban. Az idén 10 éves Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház A szarvassá változott fiú kiáltozása a titkok kapujából c. előadást mutatja be Törőcsik Mari főszereplésével (Kárpátalján most először). A társulat a neves eseményre meghívta a színházszakma prominens képviselőit, köztük az esztergomi, zsámbéki, diósgyőri, kijevi, moszkvai rangos színházi fesztiválok szervezőit, valamint számos színházigazgatót, színész- és rendezőkollégát is várnak.

P. Zs.

Nekünk játszanak!

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és az Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház – ha kis késedelemmel is, hiszen a színháznak továbbra sincs megfelelő előadóterme – idén is megszervezi tavaly nagy tetszéssel fogadott színházi előadás-sorozatát. A teátrum előadótermének felújítása befejezéséhez közeledik, így a tavaszi időszakban már itt játszhat végre a sokat szenvedett társulat.

A előadásokra szóló bérletek március 3-tól korlátozott számban a Rákóczi főiskola titkárságán igényelhetők.

Az érdeklődők három előadást tekinthetnek meg: március 23-án Földes László (Hobo) Villon verseiből összeállított előadói estjére kerül sor, április 29-én Boccaccio Dekameronját láthatják az érdeklődők, míg május 21-én Csokonai Vitéz Mihály Karnyóné című darabját játssza a társulat Eperjes Károly és Gáspár Sándor főszereplésével.

Az előadások kezdete 18.00 óra.

F. K.