Kevés hó, kevés vendég

Kőrösmező: Gyenge síszezon

2004. március 5., 01:00 , 164. szám

Már most biztosra vehető, hogy az idei síszezon vendégszám és forgalom tekintetében messze alatta marad a tavalyi rekordmutatóknak. Az ok prózai: a Kárpátokban ezúttal alig volt hó.

A kőrösmezői Nyms-tour turisztikai iroda is lanyha forgalommal kezdte az évet, az ünnepi idényt követően igen mérsékelt volt a helyfoglalás. „A karácsonyi–újévi időszakban ezúttal is sokan ünnepeltek nálunk, főként Odessza, Kijev környékéről. Január végétől aztán szinte „meghalt” a szezon, volt, hogy napokig egyetlen vendéget sem köszönthettünk” – mondja Birosz Mária cégmenedzser.

Marija Nikirka cégvezető szerint tovább rontja a helyzetet, hogy a „saját szakállukra” dolgozó „fusi” vendéglátók egyszerűen elorozzák az iroda elől a Kőrösmezőre készülő turistákat. „A rahói járásban a Nyms-tour az egyedüli hivatalosan bejegyzett turisztikai iroda. A cég immár ötödik éve reklámozza Kőrösmezőt számtalan bel- és külföldi turistairodán keresztül. Ennek most érne be a gyümölcse, ha a helyi vendégfogadó gazdák nem vernék fel a szállásárakat, illetve nem happolnák el a vendégeket” – mondja Marija.

Pedig az árak már így is elég magasak, legalábbis a honi bérekhez képest. A falusi turizmussal foglalkozó portákon a szállás 35 hr/fő/éjszaka, s a reggeli-estebéd közel ugyanennyi. A Dragobratra csak teherautóval lehet feljutni, egy fuvar a férőhelyek számától függően 60-80 hr, személyenként általában 4-5 hr. Ehhez jön továbbá a sífelvonó használati díja (forgalomtól függően 5-10 hr/alkalom), valamint a sífelszerelés bérleti díja, s máris 120-180 hrivnyát emésztett fel egynapi téli pihenésünk.

Persze vannak, akiknek nem drágák ezek a tarifák. A pénzes turistát jellemzően inkább a kényelmi szempontok érdeklik. „A Nyms-tour iroda által közvetített falusi szállások rendszerint megfelelnek a magyarországi, hollandiai turisták igényeinek. Egy alkalommal azonban előfordult, hogy mindenütt telt ház volt, és két személyt már csak a helyi turistatelepen tudtunk elhelyezni, ráadásul nem is a legjobb szobában. Másnap eljöttek az irodába, és azt mondták, köszönik, ők inkább hazautaznak…” – meséli Birosz Mária.

Február közepén aztán végre friss hó esett mind Kőrösmezőn, mind a közeli hegyekben (Dra­gobrat, Petrosz), s végre benépesültek a felvonók. A tapasztalatok mindamellett azt mutatják, hogy a megye alföldi részeiről – az elérhető távolság, a gyönyörű környezet, a rendezett szálláslehetőségek dacára – viszonylag kevesen ruccannak „fel” egy-egy hétvégére a Kárpátokba. Talán nem az igényekkel van baj, sokkal inkább a vékony pénztárcákkal…

-zápszonyi-