Munkácson élesedik a küzdelem

Törvénytelen a választási bizottság menesztése?

2004. március 5., 01:00 , 164. szám

Az ungvári városi bíróság érvénytelenítette a munkácsi városi tanácsnak január 9-i rend­kívüli ülésén a városi választási bizottság, illetve a szavazókörzeti választási bizottságok menesztéséről hozott döntését – adja hírül a Mi Ukrajnánk ellenzéki tömörülés kárpátaljai regionális képviseletének sajtószolgálata.

A bíróság azzal indokolta döntését, hogy a hatályos törvények értelmében a választási bizottság vagy egyes tagjainak menesztését csupán az azt létrehozó szerv kezdeményezheti abban az esetben, ha alkotmány- vagy törvénysértést követnek el, a munkácsi városi tanács viszont nem nyújtott be a bíróságnak erre vonatkozó bizonyítékokat.

A Jurij Pereszta által vezetett új választási bizottságnak március 1-jén kellett volna átadnia a testület irodáját a január 9-én menesztett korábbi összetételű testületnek, ám ez egyelőre nem történt meg, mondván, még nem kapták kézhez az erre vonatkozó bírósági döntést.

Információink szerint eddig öt párt, illetve társadalmi szervezet nyújtotta be a választási bizottsághoz jelöltállítási üléseinek jegyzőkönyvét, illetve a jelöltek bejegyzéséhez szükséges okmányokat. Mint ismeretes, Munkácson február 18-án vette kezdetét a polgármesterjelölt-állítás időszaka, mely március 3-án ért véget. A városi választási bizottság február 23. és március 15. között dönt az április 18-i polgármester-választáson indulni kívánó jelöltek bejegyzéséről.

Mint ismeretes, a Proszvita munkácsi városi alapszervezete Viktor Baloga parlamenti képviselőt, a Mi Ukrajnánk tömörülés kárpátaljai regionális képviseletének vezetőjét, a munkácsi székhelyű Podkarpatszki Ruszini Szövetség Vaszil Petyovka expolgár­mestert kívánja indítani, a Népi Demokrata Párt munkácsi városi szervezete Nuszer Ernő jelölése mellett döntött, az Ukrán Kommunista Párt városi szervezete Viktor Sevcsenkót, a városi tanács képviselőjét, a Kárpáti Ruszinok Szövetsége pedig Lengyel Zoltán expol­gármester-helyettest indítja az április 18-i polgármester-választáson.

Az M-stúdió munkácsi tévécsatorna újságírójának kérdésére válaszolva Viktor Baloga elmondta, hogy megválasztása esetén lemond a parlamenti képviselőségről és a polgármesteri teendőkre fog összpontosítani.

Baráth József