Szűk esztendő vár ránk?

Csökken a határon túli kisebbségek anyaországi támogatása

2004. március 5., 01:00 , 164. szám

Csökkennek a határon túli magyarság támogatására elkülönített tételek a magyar költségvetésben, s ezen belül a magyarországi közalapítványok finanszírozását is megkurtítják.

A Draskovics-csomagként elhíresült megszorító intézkedések értelmében csökkentik a határon túli magyarság támogatását is. Ennek mértéke ugyan összességében nem nagy, az e célra szánt valamivel több mint hatmilliárd forintnak mindössze 3,02 százaléka, az elvonások azonban nem egyenletesek, ráadásul a kisebbségek támogatásának – mely az eredeti költségvetési számok szerint egyébként sem nőtt 2004-ben, azaz reálértékében csökkent – a határon túli magyar érdekvédelmi szervezetek egyöntetű véleménye szerint növekednie kellett volna.

Információink szerint például a Határon Túli Magyarok Hivatalának (HTMH) költségvetése 1,4 százalékkal, mintegy 10 millió forinttal csökken, míg a kedvezménytörvény végrehajtásának kiadásai 37,5 millió forinttal (25,4%), a határon túli magyar felsőoktatás fejlesztése 362,3 millió forinttal (20,8 %), az Illyés Közalapítvány éves kerete 194,6 millió forinttal (19 %) maradnak majd el a tervezettől. Néhány további adat. A határon túli magyarok anyaországi egészségügyi ellátására hivatott Segítő Jobb Alapítványtól, mely az idei évben egyébként is mindössze 250 millió forintból gazdálkodhatott volna a tavalyi 304,5 millió helyett, további 150 millió forintot vontak el, s 30 millió forinttal csökken a határon túli magyar oktatást támogató Apáczai Közalapítvány 200 milliós támogatási kerete.

Az elvonások természetesen érintik a kárpátaljai magyarságot is. Talán elegendő, ha példaként csupán a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskolát említjük, melynek finanszírozását 10 millió forinttal csökkentették. Mi, Kárpátalján azonban elsősorban az Illyés Közalapítvány éves keretének csökkenéséből érzékelhetjük majd a támogatás­elvo­nást.

A magyar kormány a költségvetési egyensúly helyreállításának szükségességével magyarázza a megszorításokat, szakértők ugyanakkor értetlenségüknek adnak hangot az intézkedések kapcsán. A fentebb vázolt néhány százmillió forintnyi megtakarítás ugyanis a gyakorlatban aligha segíthet a magyar költségvetésen, a határon túli magyarság számára ugyanakkor számos esetben fontos programok és intézmények ellehetetlenülését, adott esetben megszűnését jelenti majd.