Új épületbe költözhet a szolyvai magyar iskola

Szolyvára várják a magyar miniszterelnököt

2004. március 5., 01:00 , 164. szám
A szolyvai magyar iskola jelenlegi épülete

Szolyván 2002 szeptemberében indult az első magyar osztály. Az új magyar oktatási intézményt akkor a helyi református gyülekezet „fogadta be” abba a közösségi házba, melyben az egyházi magyar óvoda is működik. A szolyvai városi tanács tavaly decemberben úgy határozott, szeptembertől új helyre költözhetnek a magyar osztályok, a kiszemelt épületet ugyanakkor tanévkezdésig lakhatóvá kell tenni.

A Szolyvai 2. Sz. Középiskola keretén belül működő két magyar tannyelvű elemi osztályban jelenleg 24 gyermek tanul, tanítóik Mitro Henrietta és Kertész Zsuzsanna, akik a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskolán szereztek pedagógusi diplomát.

A városi tanács múlt év decemberében hagyta jóvá Reöthy János polgármester indítványát, miszerint a magyar tannyelvű iskolának egy nemrég felszámolt állami óvoda épületében biztosítson helyet a város.

„A magyar osztályok jelenleg a református egyház tulajdonát képező épületben működnek, az egyházi óvodával együtt. Mivel szeptembertől itt már nem tudnának egy harmadik tantermet biztosítani az elsősöknek, a tanács úgy határozott, más helyre költözteti az iskolát. Az egykori 10-es számú óvoda épületére esett a választás, melyet felújítás céljából ideiglenesen bezártak. Az épület rossz állapotban van, így most támogatókat keresünk, hogy szeptemberre fel tudjuk azt újítani. Magyar­országról már kaptunk is visszajelzést ezzel kapcsolatban” – mondta el lapunknak a polgármester.

Információink szerint március közepén ukrajnai látogatása során Szolyvára is ellátogat Medgyessy Péter, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke, aki nagy értékű számítástechnikai felszerelést adományoz a szolyvai magyar iskolának.

V. N.