Urániumcsempészt fogtak Csapon

Radioaktív anyagra bukkantak a határőrök

2004. március 5., 01:00 , 164. szám

Dúsított urániumot találtak múlt heti közös akciójuk során a határőrök, a rendőrök és a vámosok egy munkácsi lakos által vezetett Citroën márkájú kisbuszban az ukrán–magyar határon Csapnál, a Tisza nemzetközi határátkelőn. Az uráncsempész egy sárga színű, 40 kilogramm súlyú ólomdobozba rejtette a radioaktív anyagot.

Mint Jevhen Bargman, a csapi határőr-parancsnokság szóvivője a Kárpátaljának elmondta, az ólomdobozban egy kisebb tartály volt, melyben 400 grammnyi dúsított uránium volt elrejtve. A férfi kihallgatásakor azt állította, hogy a tartályban a fogászatban használt oxigén van, amelyet fizetség ellenében, ismeretlenek kérésére szállít Magyarországra. Az ólomdoboz felületén mért radioaktivitás mértéke nem haladta meg a normális szintet.

Szakértői becslések szerint a „szállítmány” értéke néhány száz­ezer USA-dollárra rúghat. A megyei belügyi főosztály sajtószolgálatának tájékoztatása szerint az uráncsempész Orosz­országban szerezte be az életveszélyes árut, melyet egy balkáni régióbeli országba kellett volna leszállítani a megrendelőnek.

Az ügyben az SZBU folytat vizsgálatot, a kisbuszt elkobozták, a dúsított urániumot tartalmazó ólomdobozt pedig Kijevbe továbbították, ahol alapos elemzésnek vetik alá a radioaktív anyagot. Az előzetes letartóztatásban lévő csempész ellen bűnügyi eljárás indult.

B. J.