Vízum: Nincs többé sorban állás?

A kiadott vízumok száma meghaladta a 100 ezret

2004. március 12., 01:00 , 165. szám
Szabó Ottó ungvári magyar főkonzul

A Magyar Köztársaság ukrajnai külképviseletein mára több mint 100 ezer magyarországi nemzeti vízumot állítottak ki. Magyarország májusi európai uniós csatlakozását követően nem várható változás a vízumigénylés rendjében – tájékoztatta lapunkat az ungvári magyar főkonzulátus.

Az ungvári ügyfélszolgálati iroda a napokban elérte az 50 ezer, a beregszászi szolgálat a 30 ezer kiadott vízumot. Ezek 90%-a C-típusú, többszöri beutazásra jogosító vízum volt. Az elmúlt időszakban nem nőtt a huzamos tartózkodásra jogosító vízumok igény­lésének mértéke (éves szinten ez mintegy hétezer vízumot jelent), ezen belül viszont több tanulói vízumot adtak ki. Az ukrán állampolgárok esetében 1%-on belüli az igényelt és kiadott tranzitvízumok száma.

A kezdeti időszakban Kárpátalján napi 1000-1200 vízumkérelem futott be a konzulátus ügyfélszolgálati irodáihoz. Mára a kezdeti vízumigénylési láz csillapodott, január-február folyamán átlagosan napi 600-700 kérelmet nyújtottak be az ügyfelek. Az enyhe visszaesés azonban lehet szezonális jellegű is, a nyári turisztikai és utazási idény közeledtével várhatóan ismét nőni fog a vízumigénylések száma – tudtuk meg Szabó Ottó főkonzultól.

Budapesten nemrég konzultációs tárgyalást tartottak az ukrán–magyar vízumegyezmény eddigi tapasztalatairól. A megbeszélésen az ukrán fél többek között felvetette, hogy az érvényes vízum az ügyfél személyes jelenléte nélkül is átvezethető legyen az újonnan kiállított útlevélbe (pl. postai úton). A magyar fél vállalta, hogy megfontolja a kérdést.

Ukrán sajtóértesülések szerint a megbeszélésen egyebek mellett az is elhangzott, hogy a vízumigénylés kezdeti időszakában tumultus alakult ki a beregszászi és az ungvári konzulátusok előtt, ahol az emberek a szabad ég alatt vártak a sorukra. Mindez módot adott a visszaélésekre, és több esetben ügyeskedők adták-vették az iratok benyújtására jogosító sorszámokat.

– Olyan jelenségekkel kapcsolatosan, melyek a konzulátusi irodák kapuin kívül történtek, a külképviselet nem tud információval szolgálni. Azt tudom mondani, hogy a konzulátusok kapuin belül minden a vízumegyezménynek megfelelően történt és történik – kommentálja a hírt Szabó Ottó főkonzul.

Arra a kérdésünkre, miszerint igaz-e a hír, hogy a konzultáción a magyar fél vállalta, hogy a jövőben nagyobb számban kerülnek kiadásra hosszú távú, öt évre szóló vízumok, a diplomata elmondta: „Kárpátalján eddig néhány száz ötéves időtartamú, C-típusú vízumot állítottunk ki. Mindössze egy-két olyan esetre emlékszem, amikor az adott kérelem valamilyen oknál fogva nem felelt meg a vízum-megállapodásnak. A statisztika szerint ugyanakkor valóban növekvőben van az 5 évre igényelt és kiállított vízumok száma”.

Az ungvári ügyfélszolgálaton néhány hete megszüntették a sorszámrendszert, s Szabó Ottó elmondása szerint Beregszászban előreláthatóan a közeljövőben „találkoznak” a már kiadott sorszámok és a napi igények. „Március közepétől az igénylők sorfoglalás nélkül, még aznap benyújthatják vízumigényüket, aminek az elbírálási ideje öt nap. Egyébként Beregszászban márciustól nem két, hanem három konzul dolgozik, ami szintén gyorsítja a munkát. A Magyar Köztársaság vízumszolgálata egy évvel a vízumkötelezettség bevezetése előtt éves szinten 260 ezer vízumot adott ki a világ mintegy száz országában. Ezzel szemben tavaly október óta a kiadott vízumok száma csupán Ukrajnában meghaladta a százezret. Nem mindennapi munka áll mögöttünk, s véleményem szerint sikeresen túl vagyunk a kezdeti nehézségeken. A sorok megszűntével az esetleges visszaéléseknek ma már egyszerűen nincs terepe.”

A vízum-megállapodás értelmében a Magyarországra utazás anyagi feltételekhez kötött, ami személyenként napi 1000 Ft-ot jelent. Számos olvasónk kérdezte, ki és mikor ellenőrizheti a feltételnek való megfelelést? Mint a főkonzul elmondta, ez a határőrizeti szervek hatásköre. „Határátlépéskor bármikor bárkit ellenőrizhetnek, vagyis az első beutazáskor az országhatáron elvileg napi 1000 Ft készpénzt kellene felmutatni azoknak, akik C-típusú vízummal utaznak Magyarországra. A magyar fél azonban, udvariassági szempontokat alapul véve, ezt nem gyakorolja, holott az ukrán fél rendszeresen érvényesíti a megállapodás ezen kitéte­lét az Ukrajnába belépőkkel szemben.”

-farkas-