Erőnk az egységben van

Középszintű KMKSZ-közgyűlés Técsőn

2004. március 19., 01:00 , 166. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezete március 14-én tartotta ez évi közgyűlését. A técsői kultúrházban 108 küldött képviselte a régió 12 alapszervezetét.

Ifj. Sari József, a középszintű szervezet elnöke beszámolójában emlékeztetett arra, hogy a felső-Tisza-vidéki középszintű szervezet 15 éve, 1989. szeptember 17-én ugyancsak a técsői kultúr­házban alakult meg.

„Az elmúlt 15 év alatt a KMKSZ és egyházaink indíttatására és közreműködésével számos magyar tannyelvű iskola, óvoda nyílt a Felső-Tisza-vidéken, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség szervezésében évekig működtek a vasárnapi iskolák. A megalapított magyar intézmények, melyekben egyre több gyermek tanul szülei, nagyszülei anyanyelvén, ma is élnek. A magyar közösségek következő feladata a saját tanerő kinevelése. Ezt minden magyarlakta településen, minden alapszervezetben komolyan kell venni” – hangsúlyozta az elnök.

Az ülésen részt vett Kovács Miklós, a szövetség megyei elnöke, aki hozzászólásában kifejtette: amennyiben a KMKSZ nem lett volna korrekt, nem ragaszkodott volna mindenkor elveihez, nem érhette volna el mindazt, amit az elmúlt tizenöt évben elért.

„Szervezetünk érdeke a minél teljesebb demokrácia, bár Ukrajnában a kárpátaljai magyaroknak jelenleg nincs természetes szövetségese. A KMKSZ arra törekszik, hogy minden helyzetben fel tudjon lépni a magyar ügyekért. A korábbi közös fellépésekkor mind­annyian megtapasztalhattuk, hogy erőnk az egységben van. Ezt az egységet kell átmentenünk a jobb időkre”– mondta a szónok.

F. K.