Még nem jegyezték be az ellenzéki jelölteket

Megismételt polgármester-választás Munkácson

2004. március 19., 01:00 , 166. szám

Tovább fokozódik a feszültség Munkácson az április 18-ra kitűzött megismételt polgármester-választás kapcsán. Az elmúlt hét legnagyobb szenzációja a munkácsi városi bíróság döntése volt, mely kötelezte a városi választási bizottságot a Mi Ukrajnánk támogatását élvező polgármesterjelöltek bejegyzésére, illetve érvénytelennek nyilvánította az SZDPU(o) támogatását élvező Nuszer Ernő bejegyzését.

A Mi Ukrajnánk ellenzéki tömörülés kárpátaljai regionális képviselete sajtószolgálatának tájékoztatása szerint ugyanis múlt pénteken a munkácsi városi választási bizottság elutasította Viktor Baloga, Vaszil Petyovka és Lengyel Zoltán ellenzéki polgármesterjelöltek bejegyzését.

Március 13-án a munkácsi városi bíróság, megvizsgálta Viktor Balogának, Vaszil Petyovkának, Lengyel Zoltánnak és Vaszil Burnadznak a városi választási bizottság ellen indított kereseteit. Viktor Baloga keresetével kapcsolatban a bíróság megállapította, hogy a munkácsi városi választási bizottság alaptalanul fosztotta meg őt a polgármester-választáson való indulás jogától és kötelezte a bizottságot, jegyezze be őt jelöltként. Hasonló döntés született Lengyel Zoltán ügyében is – közli a Mi Ukrajnánk sajtószolgálata, Vaszil Petyovka peres ügyében pedig a bíróság kötelezte a választási bizottságot, indokolja meg a polgármester-jelölt bejegyzésének elutasításáról hozott döntését.

Vaszil Burnadz polgármester-jelölt szintén a választási bizottság határozata kapcsán nyújtott be keresetet, melyben megtámadta Nuszer Ernő polgármester-jelöltként történő bejegyzését. A felperes véleménye szerint Nuszer nem indulhat a mostani megmérettetésen, mivel megbízottaival együtt a múlt év júniusi választási kampány során, illetve a polgármester-választást követő időszakban olyan tetteket követett el, melyek a választások érvénytelenítéséhez vezettek. A bíróság végül érvénytelenné nyilvánította a választási bizottság döntését Nuszer Ernő polgármester-jelöltként történő bejegyzéséről.

Az ellenzéki párt sajtószolgálatának közleménye szerint a munkácsi városi bíróság döntései véglegesek és megfellebbezhetetlenek.

Az üggyel kapcsolatban szerettük volna megismerni a választási bizottság illetékeseinek véleményét is, ám próbálkozásaink sikertelenek voltak.

Az elmúlt hét másik meghatározó eseménye – ugyancsak a közelgő választással összefüggésben – a munkácsi M-Studio tévécsatorna műsorsugárzásának felfüggesztése volt. A megyei gazdasági bíróság március 11-én, a megyei adóügyi hivatal keresete nyomán döntött arról, hogy érvénytelennek nyilvánítja a megye második legnagyobb tévétársasága és a kárpátaljai műsorszóró központ (RPTC) közötti szerződést, miáltal Kárpátalja egyetlen ellenzéki tévécsatornájának adása jelenleg szünetel. A meglehetősen szűkszavú tájékoztatás értelmében a bírósági döntés hátterében kizárólag gazdasági érvek húzódnak meg, a Mi Ukrajnánk regionális képviselete sajtószolgálatának közleménye szerint viszont a tévétársaság elnémítása a hatalom nyomásának következménye. Az eset megítélését rontja, hogy a bírósági döntésre egy hónappal a választások előtt került sor, nem sokkal az után, hogy az Európa Parlament is aggodalmát fejezte ki az ukrajnai szólásszabadság helyzete miatt, többek között a Szabadság rádió műsorát közvetítő adó műsorsugárzási jogának felfüggesztése kapcsán.

Baráth József