Rossz helyre épült a nyo­máscsökkentő?

Nagy- és Kisbakos: Gázra várva

2004. március 19., 01:00 , 166. szám

A beregszászi járási Nagy­bakos és Kisbakos lakói egy éve határoztak úgy, hogy maguk veszik kézbe a földgázvezeték kiépítésének ügyét. Kisbakosban egy év alatt kiépült a gázvezeték, nyomáscsökkentő állomást azonban mégsem ide, hanem Nagybakosba építettek az illetékesek, ahol viszont máig nem készült el a gázvezeték…

Közigazgatásilag mindkét falu a Szvobodai Községi Tanácshoz tartozik, ám míg Kisbakosba a bátyúi fővezetéktől közvetlen leágazással juthatott el a gáz, Nagybakos és az ugyancsak a szvobodai községi tanácshoz tartozó Újbátyú, Badó, Danyi­lov­ka falvak elől a vasútvonal elzárta a gázvezeték útját. Hosszas utánajárás és kérvényezés után Kijevben végül sikerült engedélyeztetni, hogy a gázvezetéket lefektethessék a vasút alatt.

Kisbakosban 2003 márciusában alakult meg a falusi társulás, mely hozzálátott a szükséges engedélyek beszerzéséhez, és megrendelte a kivitelezéshez szükséges szakértői tervet.

Antal Anna pedagógus, a kis­bakosi falusi társulás titkára elmondta, úgy állapodtak meg a vezetéképítés kivitelezőjével, hogy Kisbakosban a szükséges földmunkálatokat a lakosság maga végzi el. Ennek köszönhetően rövidebb idő alatt és 10 000 hriv­nyával olcsóbban sikerült elvégezni a munkát. Kisbakosban 87 portából eddig 77 járult hozzá a közös költségekhez. A szponzori adománnyal együtt ebből 2,2 km vezetéket fektettek le, és minden társult ház elé odakerült az ún. vezetékcsonk. Ennek összköltsége előreláthatólag házanként 800 hriv­nya lesz.

A tél beálltával azonban a kisba­ko­siak mégsem örülhettek a tiszta, takarékos gázfűtésnek, mivel előbb nem náluk, hanem a vasút túloldalán fekvő Nagybakosban építettek állami pénzen nyomáscsökkentő állomást (ÃÐÏ).

Nagybakosban a szükséges 4,5 km gázvezetékből eddig 2 kilométernyi készült el. Ljaskó Igor, a nagybakosi falusi szövetkezet vezetője elmondta, náluk minden munkát a kivitelező cég végez, emiatt előreláthatólag 1200 hrivnyába kerül a gázvezetés egy portára eső költsége. A településen múlt ősszel adták át a nyomáscsökkentő állomást, ám mivel a kivitelező lassan dolgozik, egyelőre nem tudni, mikorra készül el a gázvezeték.

Ahol tehát van vezeték, ott nincs nyomáscsökkentő állomás, ahol az állam épített nyomáscsökkentő állomást, ott viszont a vezeték hiányzik. Hogy miért? A helyiek szerint azért, mert az illetékesek a nekik „inkább tetsző” településen építtettek állami pénzen nyomáscsökkentő állomást, noha annak gyakorlatilag se haszna, se értelme nem volt. S bár a hangzatos híradások szerint „a gázláng fellobbant”, az csak az ünnepi ceremónia ideje alatt fűtött, és nem is otthonokat, csak az eget…

Badó Zsolt