„INFO Pont” pályázat pályázati kiírás nélkül?

Volt egy pályázat…

2004. március 26., 01:00 , 167. szám

Március 10-ig „INFO Pont”-ok megvalósítására és egyéb informatikai fejlesztésre nyújthattak be pályázatot kárpátaljai magánszemélyek és jogi személyeknek minősülő nonp­rofit szervezetek. A magyarországi forrásból támogatott pályázat lebonyolítására Kárpátalján az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) kapott megbízást, ám arról mindeddig csak keveseknek volt tudomásuk, noha leadási határideje március 10., illetve 15-én lejárt.

A határon túli régiókra vonatkozó informatikai fejlesztést szolgáló pályázat a magyarországi Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) iránymutatásával került meghirdetésre. A nevezett pályázat lebonyolításával minden határon túli régióban azt a szervezetet bízták meg, mellyel az IHM korábban együttműködési szerződést kötött az informatikai fejlesztésekre vonatkozóan. Kárpátalján tavaly novemberben az UMDSZ-szel írt alá ilyen együttműködési szerződést az IHM.

„Az erre vonatkozó kárpátaljai keret 33 millió forint. Kárpátalján az UMDSZ feladata a pályáztatás lebonyolítása, a program felelőse Makuk János, az UMDSZ informatikai szakbizottságának vezetője. A Határon Túli Magyarok Hivatala (HTMH) még januárban azt az információt kapta a pályázat lebonyolítóitól, hogy a informatikai fejlesztésre szolgáló pályázatok rendben kiírásra kerülnek, azok leadási határideje magánszemélyek részére március 10., szervezetek részére március 15. lesz” – nyilatkozta lapunknak Bene Béla, a HTMH gazdasági és információs főosztályának főosztályvezető-helyettese.

A HTMH illetékese szerint az UMDSZ négy pályázatot készült meghirdetni: 1. Kárpátaljai „INFO Pont”-ok megvalósítása, 2. Ingyenes ECDL-programban való részvétel, 3. Elektronikus tartalomszolgáltató központ létrehozása; 4. Kárpátaljai magyar média technikai fejlesztése.

A tervezett pályázatokból eddig egyet hirdetett meg nyilvánosan az UMDSZ. Makuk János programfelelős kérdésünkre elmondta: az „Esélyt a Jövőnek Kárpátalján” informatikai program keretében meghirdetett, ingyenes ECDL-bizonyítvány megszerzésére vonatkozó pályázatra több mint kétszáz érettségiző diák jelentkezett (a pályázatot a Kárpáti Igaz Szó február 21-i számában hirdették meg). A programfelelős szerint az „INFO Pont” pályázatot is meg kellett hogy hirdesse az UMDSZ, emellett a szervezet közvetlenül is értesítette a pályázatról azokat, akik „vélhetően igényt tartottak” a támogatásra… „A beérkezett pályázatokat az UMDSZ elnöksége által létrehozott kuratórium bírálja el, várhatóan a jövő héten. A kuratórium tagjai: Kőszeghy Elemér, Dunda György, Bíró László, Árpa Péter és jómagam” – mondta el Makuk János.

A harmadik és negyedik számú pályázatokra vonatkozóan semmilyen tájékoztatást nem kaptunk. Bíró László és Árpa Péter kuratóriumi tagok úgy reagáltak ez irányú megkeresésünkre, hogy mivel nem illetékesek nyilatkozni az informatikai pályázatok ügyében, nem is szolgálnak semmilyen információval.

Megpróbáltuk felderíteni, mennyire ismertek az érintettek körében a pályázási lehetőségek. Az informatikai fejlesztésre vonatkozó másik három pályázati kiírást egyetlen kárpátaljai sajtóorgánumban sem találtuk meg. Ezekről a beregszászi Agora iroda sem tud. Nem hallottak a pályázati lehetőségekről a munkácsi római katolikus, a beregszászi református, illetve az ungvári görög katolikus püspökségen. A Tiszapéterfalvai Református Líceumban úgy tájékoztattak bennünket, hogy az intézményhez e-mailen juttatta el Bíró László a pályázati űrlapot, ám egyelőre nem pályáztak. A Nagyberegi Református Líceum igazgatója hallott a pályázatról, de nem kapott sem pályázati kiírást, sem pályázati űrlapot. A Nagy­dob­ronyi Református Líceumban nem is hallottak a pályázatról. A Munkácsi Római Katolikus Líceum megkapta a pályázati kiírást. Velük Dunda György vette fel a kapcsolatot, de mindeddig nem kapták meg a megígért pályázati űrlapot. Pályázni pedig csak űrlapon lehet… Nem tudnak a pályázatról a csapi, a nagy­dobronyi, az eszenyi, a salánki, a beregszászi 8. és 3. számú középiskolában sem.

Az UMDSZ pályázati kiírására végül egy munkácsi intézményben bukkantunk rá. Eszerint az ún. „INFO Pont” pályázat keretében pályázónként 1 db informatikai eszközkészletet (1 db számítógép, 1 db mikrohullámú informatikai kommunikációs rendszer vagy 1 db számítógép + modemes kapcsolat) lehetett igényelni.

A pályázatok leadási határideje elviekben 2004. 03. 10., beadási helye: a járási UMDSZ-irodák. Érdeklődésünkre a nagyszőlősi UMDSZ-irodában ezzel szemben azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a pályázatokat Beregszászban, az Ukrajnai Magyar Krónika szerkesztőségében kell leadni. A beregszászi UMDSZ-iroda szerint a pályázat egy későbbi időpontban lesz meghirdetve, így egyelőre nincsenek kijelölve a pályázati űrlapok átvételi helyei…

Március 15. elmúlt, a pályázási határidő lejárt. Azzal kapcsolatban, hogy a három, még ki nem írt pályázatot a későbbiekben meg lehet-e még hirdetni, a HTMH főosztályvezető-helyettese úgy vélekedett, hogy erre gyakorlatilag nem sok esély van, mivel a pályázattal az UMDSZ-nek áprilisban, a HTMH-nak májusban el kell számolnia.

Popovics Zsuzsanna