Madárka, madárka…

Népdaléneklési verseny Tiszapéterfalván

2004. március 26., 01:00 , 167. szám

A Tiszapéterfalvai Művészeti Iskola vasárnap kilencedik alkalommal adott otthont a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) által Bartók Béla emlékére megrendezett hagyományos népdaléneklési és néptáncversenynek, melyen idén 19 énekes és 2 táncprodukció került a zsűri elé.

A KMPSZ nevében Gönczy Sándor alelnök köszöntötte a résztvevőket, valamint a felkészítő tanárokat.

A dalverseny két fordulóban zajlott. Elsőként a szabadon választott népdalcsokrokat hallgatta meg a zsűri, majd az első korcsoportban (7–11 évesek) a Ma­dár­ka, madárka..., a másodikban (12–18 évesek) az Egy kicsi madárka kezdetű népdal volt a kötelező produkció.

A táncosok versenyében az aknaszlatinai Szedlák Katalin dél-alföldi ugróst, Falticskó Henrietta és Kopilyák Róbert pedig széki párost adott elő (felkészítő tanáruk Vajnági Éva).

Az öttagú szakmai zsűri döntése nyomán az első korcsoportban az első három helyezett Jőrös Andrea (Visk, felkészítő tanár Tudósi Tímea), Nagy Réka (Tisza­pé­terfalva, Gajdos Viktória), illetve Czébely Beáta (Visk, Tudósi Tímea) lett.

A második korcsoportban Kocsis Julianna (Tiszapé­ter­falva, Gajdos Viktória) bizonyult a legjobbnak, őt követte Józan László (Mezővári, Bózsár Mária) és Molnár Zsuzsanna (Tiszapéterfalvai Református Líceum, Tu­sa Julianna).

Németh István, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének munkatársa és Vakler Anna zenetanár, székesfehérvári népdalénekes meleg szavak és hasznos tanácsok kíséretében könyvekkel, cé­dékkel jutalmazták a versenyzőket. A KMPSZ emléklapjait Gönczy Sándor nyújtotta át a résztvevőknek és a felkészítő tanároknak. A Nagyszőlősi Járási Művelődési Osztály nevében Grigora Éva különdíjat adott át Kocsis Juliannának.

ferenczi