Már március 15. sem szent?

Az ungvári „kirekesztés” esete

2004. március 26., 01:00 , 167. szám
Felvételünk a március 15-ei ungvári megemlékezésen készült

A Kárpáti Igaz Szó március 18-i számában „Ünnepi gyűlés Ungváron” címmel tudósított a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Ungváron megtartott március 15-i ünnepi megemlékezéséről. A beszámoló szerint „az ünnepség végeztével többen sérelmezték”, hogy „a szervezők nem adtak szót a helyi katolikus közösség és az UMSZ (Ung-vidéki Magyar Szövetség – a szerk.) képviselőjének”.

„Ez tévedés – nyilatkozta lapunknak Mészáros Domonkos ungvári plébános. – Az ünnepséget vezető Soós Kálmán elnök úr előzetesen megkérdezte tőlem, hogy kívánok-e szólni az ünnepségen, amire én nemmel válaszoltam. Héder János református tiszteletes ugyanakkor később arra biztatott, hogy feltétlenül mondjak néhány szót. Az ünnepségen én a második sorban álltam, az elnök úr az elsőben. Amikor a rendezvény végén egyszerre elindultunk a mikrofonhoz, a levezető elnök nem látott engem és nem tudhatta, hogy mé­gis szólni szeretnék. Sajnálom, hogy így történt, és semmiképpen sem érzem kirekesztve vagy disztingválva a katolikus közösséget.”

Soós Kálmán, a KMKSZ Ungvári Járási Középszintű Szervezetének elnöke kérdésünkre elmondta, az UMSZ képviselője egyáltalán nem jelezte, hogy szót kér a rendezvényen. „Sajnálatosnak tartom, hogy nemzeti ünnepünk békés méltatásából egyesek „ügyet” akartak kreálni. Persze lehetnek olyanok, akiknek érdeke a botránykeltés, de megdöbbentő, hogy erre épp ünnepünket akarják felhasználni” – fejtette ki véleményét a középszintű szervezet elnöke.